Израел ще превземе пренаселения с палестинци град Рафах в ивицата Газа, дори и това да доведе до разрив в отношенията със САЩ, обяви днес израелският министър по стратегическите въпроси Рон Дермер, цитиран от Ройтерс. Според бившия посланик на Израел в САЩ, който е член на сформирания от премиера Бенямин Нетаняху военновременен кабинет, Рафах е "последният бастион" на радикалното палестинско движение "Хамас", като една четвърт от бойците на групировката се намират там.

Агенцията отбелязва, че изгледите израелски танкове и пехотинци да щурмуват Рафах безпокоят Вашингтон, като се има предвид, че все още няма представен план за изселването на над един милион цивилни палестинци, които са намерили убежище в граничния град в хода на продължаващата пет месеца война.

Министър-председателят Нетаняху обеща да осигури на цивилното население евакуация и хуманитарна помощ. Тези мерки трябва да бъдат обсъдени в близките дни от високопоставени официални представители на Израел в Белия дом  по желание на президента на САЩ Джо Байдън. Един от представителите на Израел ще бъде Дермер.

"Ние сме убедени, че можем да го направим по ефикасен начин - не само от военна гледна точка, но и в хуманитарен аспект. А те (американците) не са толкова убедени, че ние можем да го направим", каза министърът в подкаста на журналиста Дан Сийнър "Обадѝ ми се", цитиран от Ройтерс.

Бившият израелски посланик в САЩ каза още, че Израел ще изслуша американските виждания за Рафах, но градът на границата на ивицата Газа с Египет ще бъде превзет, независимо дали се стигне до споразумение между съюзниците САЩ и Израел или не.

"Това ще се случи дори и след това Израел да остане да се бие сам. Дори и целият свят, включително и САЩ, да се обърне срещу Израел, ние ще се сражаваме до победа", заяви Дермер, който се смята за един от най-приближените хора на премиера Нетаняху.

В контекста на разрастващите се сражения в северната част на ивицата Газа държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна в Кайро за разговори с високопоставени представители на арабски държави относно прекратяването на огъня в крайбрежната територия. Ройтерс припомня, че Израел е готов да сключи примирие, но не и докато "Хамас" е на власт в Газа.

Според Дермер оставането на ивицата под контрола на проиранската палестинска групировка би било своеобразна подкана за нападения срещу Израел от целия регион. "Ето защо нашата решимост да ги изтласкаме от Газа е толкова силна, дори и това да доведе до възможен разрив в отношенията ни със САЩ", каза израелският министър по стратегическите въпроси.

Макар и да подкрепя военните цели на Израел, правителството на Байдън е разколебано от главоломно растящия брой на палестинските жертви в ивицата Газа, посочва Ройтерс.

Конфликтът започна на 7 октомври миналата година, когато "Хамас" извърши кръвропролитно нападение в Южен Израел, причинявайки смъртта на около 1200 души, по данни на Израел, повечето от които цивилни, и отвеждайки в ивицата Газа 253 заложници. Израел предприе ответна кампания с въздушни удари и сухопътно настъпление, като броят на палестинските жертви наближи 32 000.

Израел обяви, че е ликвидирал, пленил или разпръснал достатъчно бойци на "Хамас", за да прекрати съществуването на 18 от 24-те батальона на "Хамас", като от израелска страна са дадени 252 жертви в операциите. На свой ред "Хамас" определя като преувеличени тези данни, без да дава точен брой за загубите си в човешка сила.

Дермер обяви, че в град Рафах се намират четири действащи батальона на "Хамас", подсилени от бойци, които са останали от други, разбити подразделения, като общата им численост възлиза на 25 процента от бойния състав на групировката преди началото на войната.

"Няма да оставим цяла четвърт от тях. Отиваме в Рафах, защото така трябва... Мисля, че това, което хората не могат да разберат, е, че 7 октомври е въпрос на съществуване за Израел", заключи израелският министър.

БТА