Йеменските бунтовници хуси са казали на Китай и Русия, че техни кораби може да плават свободно в Червено море и в Аденския залив, без опасност да бъдат нападнати, потвърди за Ройтерс говорителят на групировката с официално наименование "Ансар Аллах" и главен преговарящ от нейна страна Мохамед Абдел Салам. Той каза, че йеменските бунтовници дават гаранции на Пекин и Москва за безопасност на техните плавателни съдове в региона.

Информацията за постигнатата договорка бе разпространена първо от агенция "Блумбърг", предаде БТА.

От 7 октомври, когато радикалното палестинско движение "Хамас" извърши нападение в Южен Израел и предизвика ответна израелска военна кампания в ивицата Газа, хусите започнаха да нападат минаващи през протока Баб ел Мандеб търговски кораби, които според тях са свързани с Израел, припомня Ройтерс. Свързаната с Иран йеменска групировка обяви, че действията й са проява на солидарност с палестинците в Газа.

Нападенията на хусите срещу търговски плавателни съдове започнаха да зачестяват от средата на ноември.

Според източници на "Блумбърг" договорката е била постигната на среща в Оман между дипломати от Русия и Китай и представители на йеменската групировка, посочва ТАСС.На срещата в държавата на Арабския полуостров делегацията на хусите, чието движение официално се нарича "Ансар Аллах", е била оглавявана от официалния им представител Мохамед Абдел Салам - техен говорител и главен преговарящ.

В отговор няа многобройните атаки на хусите по търговски кораби в Аденския залив и Червено море САЩ поведе коалиция срещу тях. На 12 януари САЩ и Великобритания за първи път изстреляха ракети по военни обекти на хусите в Йемен. Оттогава западната коалиция редовно нанася удари по военни цели на хутите в Йемен, но бунтовниците продължават да атакуват кораби в Аденския пролив и Червено море.

Само за последната седмица имаше няколко случая на товарни кораби, поразени от ракетите на хусите.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че позициите се сближават в непреките преговори между Израел и "Хамас".

Блинкън е на шестото си посещение в Близкия изток, откакто започна войната между Израел и "Хамас". Визитата му започна в Саудитска Арабия и продължава в Египет днес и в Израел утре.

Във вчерашно интервю за медията "Ал Хадас" в Саудитска Арабия държавният секретар заяви, че посредниците в преговорите са работили заедно с Израел за изготвянето на "силно предложение". Блинкън каза, че движението "Хамас" е отхвърлило предложението и е предявило други искания, по които посредниците работят.

"Позициите се сближават и си мисля, че има сериозна възможност за споразумение", изтъкна Антъни Блинкън.

Директорът на израелската разузнавателна служба "Мосад" Давид Барнеа ще се срещне утре в Катар с посредници, които се опитват да постигнат прекратяване на огъня в ивицата Газа, което да включва и освобождаването на заложници, се казва в изявление, публикувано от кабинета на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Барнеа ще се срещне с американския си колега, директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Бил Бърнс, катарския министър-председател шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и шефа на египетското разузнаване генерал майор Абас Камел.

Дир.бг