Тридесет и шест китайски военни самолета са били засечени около Тайван през последните 24 часа, съобщи министерството на отбраната на острова. Това е най-масираното прелитане на китайски самолети, регистрирано тази година, предаде Франс прес.

„Тринадесет от самолетите пресякоха средната линия на Тайванския пролив“, обяви министерството, визирайки неофициална демаркация между Китай и Тайван, която Пекин не признава.

В рамките на 24 часа до 6:00 сутринта местно време днес (22:00 ч. GMT в четвъртък) министерството на отбраната засече и шест военни кораба, плаващи около Тайван.

Миналата вечер министерството съобщи, че са засечени 20 бойни самолета, дрона и транспортни самолета.

По-рано бяха наблюдавани 32 военни самолета за денонощие до 6 часа вчера сутринта.

Тайван е самостоятелно управляващ се остров, за който Пекин твърди, че е част от територията му и който иска един ден да завземе, ако е необходимо и със сила. Пекин засили военния и политически натиск върху острова след избора през 2016 г. на президентката Цай Ингвен, която не признава претенциите на Китай към острова. Разполагане на множество китайски военни машини беше регистрирано около Тайван малко след президентските избори на 13 януари 2024 г., спечелени от Уилям Лай.

Дир.бг