Албански прокурори съобщиха, че са разпоредили ареста на кмета на крайбрежен туристически град в южната част на страната по обвинения в корупция, предаде Асошиейтед прес.

Специалният съд за борба с корупцията и организираната престъпност, който се занимава с дела, свързани с висши длъжностни лица, нареди ареста на Йорго Горо, кмет на Химара. Той е обвинен в злоупотреба с власт за това, че уж е създал фалшиви документи, за да получи държавна земя за бивш член на парламента, който планирал да построи там частен туристически курорт.

Арестуван е още един човек, а трима други служители на общините Химара и Вльора са поставени под домашен арест. Ако бъдат признати за виновни, петимата са заплашени от до седем години затвор.

В събота нямаше незабавен коментар от страна на Горо или неговия адвокат.

Горо беше обвинен от лишения от свобода политик Дионисиос Алфред Белери, че е изготвил фалшивите документи за имота от 5512 кв. м.

Химара, разположен на 220 км югозападно от столицата Тирана, е основна туристическа атракция в Албанската ривиера.

Около 10 милиона туристи са посетили малката западнобалканска страна през миналата година, като разходите им представляват около една пета от брутния вътрешен продукт на страната.

БТА