Близо 300 нигерийски ученици и служители на училище бяха освободени, след като бяха отвлечени от въоръжени нападатели в Северна Нигерия по-рано този месец, предаде Ройтерс, като се позова на канцеларията на губернатора на щата Кадуна.

Учениците са пуснати на свобода невредими, дни преди да изтече срокът за изплащането на откуп за освобождаването им в размер на 690 хиляди долара.

Източник от сферата на сигурността заяви, че учениците са били спасени в гора в щата Замфара и че войници ще ги съпроводят до столицата на щата Кадуна, за да им бъдат направени медицински изследвания, след което ще се върнат при семействата си.

Ройтерс припомня, че 287-те ученици бяха отвлечени на 7 март в градчето Курига, което се намира в северозападния щат Кадуна. Това беше първото масово отвличане в Нигерия от 2021 г., когато над 150 ученици бяха отвлечени от гимназия в Кадуна.

Първоначално отвличания на ученици правеше терористичната организация "Боко Харам", но впоследствие практиката бе възприета и от обикновени престъпни банди, имащи за цел да спечелят пари от откупи, отбелязва Ройтерс.

Губернаторът на щата Кадуна, Уба Сани, заяви, че националният съветник по въпросите на сигурността на Нигерия е координирал освобождаването на учениците. Губернаторът не разкри повече подробности, но похвали нигерийската армия за ролята ѝ в борбата с престъпните елементи и за възстановяването на сигурността в Нигерия.

БТА