Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като държи сметка за тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище, заяви днес румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде агенция Аджерпрес.

От 1 ноември 2021 г. Румъния въведе временни мерки за облекчаване на ефекта от поскъпването на електроенергията и газа, като постави таван на цените за срок от пет месеца и започна да компенсира частично сметките. След това мярката бе удължавана няколко пъти.

„Обещах на румънците да запазим тавана на цените на енергията и природния газ до пролетта на 2025 г. Днес правим допълнителна стъпка и променяме таваните в полза на потребителите. Нормално е да държим сметка за тенденцията за намаляване на цените на енергията и природния газ на европейско равнище“, заяви на заседанието румънският премиер. Той увери, че населението и икономиката ще останат защитени. По думите му връщането към свободния пазар ще стане поетапно до 2026 г. „с коректни цени за румънците“.

Наскоро премиерът заяви пред местни медии, че без схемата за таван на цените и компенсации в сметките, всяко румънско семейство би плащало 1100 леи (433 лв.) допълнително.

Министърът на енергетиката Себастиан Бурдужа заяви на правителственото заседание, че със сегашната схема природният газ в Румъния е четвъртият най-евтин в ЕС, а цената на електроенергията е петата най-ниска в съюза. Бурдужа каза, че това показват данни на Евростат за третото тримесечие на миналата година.

„С днешното предложение оптимизираме тази схема“, каза Бурдужа и допълни, че „днес Румъния има най-ниската цена на едро на електроенергията в региона и една от най-ниските в Европейския съюз“.

В същото време румънската схема за таван и компенсации на цените на енергията и природния газ е сред най-скъпоструващите в ЕС, отбелязват местни медии. По данни на Националната агенция за енергийно регулиране (ANRE) румънската държава е превела на доставчиците до момента 23,3 милиарда леи, от които 12 милиарда леи към небитови потребители. (едно евро се разменя за 4,97 румънски леи).

БТА