Подкрепата за белгийската крайнодясна партия "Вламс Беланг" може да спадне в навечерието на предстоящите в страната избори през юни и октомври, прогнозират днес местни медии на фона на скандал, в който е замесен един от ръководителите на организацията от северната област Фландрия. Досегашните социологически проучвания предвиждат водещо място за партията.

В последните месеци медиите представят данни за взаимодействието на един от ръководителите на "Вламс Беланг" Филип Девинтер, депутат от 37 години, с представители на Китай, Сирия и Русия. Данни от журналистически разследвания показват, че Девинтер в последното десетилетие е посещавал неведнъж сирийския президент Башар Асад и разходите му многократно са били покривани от китайски представители. По-рано днес неговото име бе свързано с новинарския сайт voiceofeurope.com, уличен в прокарване на проруско влияние в Европа.

В представените оценки се отчита, че общото между режимите по света, с които Девинтер поддържа връзка, е борбата с ислямистите. Политиката срещу имигрантите, особено от мюсюлмански държави, е сред основните цели на крайната десница в Белгия и сред причините за растящата подкрепа за "Вламс Беланг", показаха неотдавна телевизионни репортажи с граждани, които биха гласували за тази партия.

БТА