Ожесточените боеве в района на болница "Аш Шифа" в Газа продължават и днес, като израелската армия съобщи, че досега е ликвидирала около "200 терористи", предаде ДПА.

В същото време правозащитни организации говорят за умишлено нападение срещу цивилни, отбелязва агенцията.

"Приблизително 200 терористи бяха елиминирани в района на болницата от началото на действията", обявиха Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм". През изминалото денонощие "терористите стрелялха по войските на ЦАХАЛ от вътрешността и външната част на сградата на спешното отделение в болницата "Аш Шифа", заяви израелската армия.

ЦАХАЛ описва операцията като прецизна и добавя, че тя не засяга цивилни, пациенти, медицински екипи и медицинско оборудване. Цивилните, пациентите и медицинските екипи са били отведени в алтернативни медицински заведения, създадени от израелската армия. Към този момент твърденията на ЦАХАЛ не могат да бъдат потвърдени от независим източник, отбелязва Ройтерс.

От друга страна, правозащитната организация Euro-Med Human Rights Monitor обвини израелската армия, че по време на операцията в "Аш Шифа" умишлено е убивала цивилни, включително деца. Днес палестинските медии съобщиха, че журналист от свързана с палестинската ислямистка групировка "Хамас" радиостанция е бил застрелян от войници в болницата. Тази информация също не можа да бъде потвърдено по независим начин, отбелязва Ройтерс.

Израел обвинява "Хамас", че системно злоупотребява с медицински съоръжения, като ги използва за военни цели - твърдение, което "Хамас" категорично отрича.

Днес контролираното от "Хамас" Министерство на здравеопазването обяви, че в рамките на 24 часа в ивицата Газа са били убити 62 палестинци, а 91 са били ранени. С това броят на убитите палестинци в крайбрежната ивица от началото на продължаващата вече повече от шест месеца война достигна 32 552 души, а броят на ранените - почти 75 000 души.

Войната в Газа бе предизвикана от безпрецедентното трансгранично нападение на бойци на "Хамас" и други групировки срещу Южен Израел на 7 октомври, при което загинаха над 1200 души, а стотици бяха отвлечени и пленени. Израел отговори с масирани въздушни удари и последвала сухопътна офанзива в Газа. С оглед на големия брой цивилни жертви и катастрофалното положение в палестинския анклав Израел е подложен на все повече критики от страна на международната общност, отбелязва Ройтерс.

БТА