Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в ранните часове на днешния ден в Камянски район близо до централноукраинския град Днепър (бившия Днепропетровск - бел. ред.), най-малко един човек е ранен, съобщи областният управител.

Взривове отекнаха и в украинските области Ивано-Франковска и Хмелницка. В украинското въздушно пространство са засечени руски крилати ракети, съобщи украинската телевизия, цитирана от Ройтерс, предаде БТА. Засега не е ясно дали ракетите са поразили някакви цели.

"Врагът нападна обекти от критичната инфраструктура в областта", написа Сергий Лисак в социалната мрежа "Телеграм". "Основната цел на врага са нашият народ и жизненоважни за населението обекти."

Той не уточни от какво естество е нападението, но коментатори в "Телеграм" посочиха, че са използвани ракети и че се съобщава за взривове в района.

Данните от зоната не могат бъдат потвърдени чрез независим източник.

Блогър, живеещ край град Камянске, пристанищен град с водноелектрическа централа и над 200 000-но население, разположен съвсем близо до града Днепър, малко по-нагоре по поречието на река Днепър, съобщи за кратер в района, дълбок 4 м и широк 10 м.

Според други известия в някои райони е нарушено електро-и водоподаването.

През последните седмици руските сили нанасят масирани удари по обекти от енергийната инфраструктура. Сред тях беше голямата бомбардировка от 22 март, окачествена от Киев като най-мащабната атака от нахлуването на войските на Москва през февруари 2022 г.

Експерти от Международната агенция за атомна енергия, докато бяха в атомната електроцентрала, чуваха звуците на различни разстояния от съоръжението всеки ден през последната седмица, предаде УНИАН.

"Няколко пъти отекваха гърмежи близо до обекта, вероятно от първоначалния артилерийски огън", каза генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, цитиран на уебсайта на организацията.

Според инспекторите на МААЕ в нощта на 22 и 27 март близо до гарата е чута стрелба с леко оръжие. Освен това в Запорожката АЕЦ е прозвучала тревога за въздушна атака.

"Вчера на обекта прозвуча въздушна тревога, поради което планираното посещение на екипа на МААЕ в инсталацията за сухо отработено гориво в централата беше отложено за късно вечерта на същия ден", добави Гроси.

Инспекторите все още не са получили своевременен и подходящ достъп до всички критични зони, включително някои части от турбинните зали, изолационния порт на охладителния басейн на Запорожката АЕЦ и откритата разпределителна точка 330 kV. в съседната ТЕЦ Запорожие.

Отбелязва се, че наскоро в Запорожката АЕЦ е започнало източване на един от спринклерните басейни на 5-ти енергоблок с цел почистването му, което ще продължи около три седмици, след което ще бъде почистен и спринклерният басейн на 6-ти блок.

Поради последните масирани атаки Запорожката атомна електроцентрала беше на ръба на спиране на тока. През последните две години той вече е претърпял осем пълни прекъсвания и едно частично. "Таймс" наскоро писа, че атомната електроцентрала в Запорожие може да се превърне в новото оръжие на Путин.

Дир.бг