Над 100 деца от СУ „Паисий Хилендарски“ във Върбица и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Бяла река се включиха в залесяване, организирано от ДГС-Върбица по повод Седмицата на гората, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

20 широколистни и иглолистни фиданки, отгледани в разсадника на стопанството, ще красят от днес зелените площи на двете училища. Лесовъдите са избрали дървета от вида конски кестен, за да осигурят повече прохлада в зоните за отдих, където учениците прекарват част от времето си.

Специално за празника на гората преподавателите от СУ „Паисий Хилендарски“ са организирали конкурс за рисунка и урок по залесяване за ученици от всички възрасти. Децата, които участват в проявите са част от клуба „Сръчни ръце“. Лесовъдите от стопанството обясниха на учениците защо кореновата шийка не трябва да остава над почвата, как трябва да се уплътнят коренчетата на дръвчето, за да не остане въздух и какви грижи трябва да се полагат за фиданките през следващите години.

Следващата седмица служители на ДГС-Върбица ще почистят всички чешми и рампи по пътя от хижа „Върбишки проход“ до Кота 1008 и главния път между селата Тушовица и Риш.

ШУМ.БГ