Президентът на САЩ Джо Байдън ще посрещне турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Белия дом на 9 май, съобщиха днес представители на двете страни, цитирани от Ройтерс.

Посещението във Вашингтон ще бъде първото за Ердоган от 2019 г., когато той се срещна с тогавашния президент Доналд Тръмп, с когото има добри лични отношения. Откакто бе избран през 2020 г., Джо Байдън се е срещал с Ердоган няколко пъти в кулоарите на международни срещи на високо равнище. Двамата са разговаряли и по телефона, припомня Ройтерс.

Връзките между Турция и САЩ, които са съюзници в НАТО, бяха обтегнати поради различия по редица въпроси, но започнаха да се затоплят, след като Анкара ратифицира кандидатурата на Швеция за членство в НАТО през януари, след 20-месечно забавяне, което предизвика разочарование във Вашингтон.

Въпреки това напрежението продължава, включително по отношение на Северна Сирия, където силите на САЩ си сътрудничат с кюрдски бойци, смятани от Анкара за терористи. Вашингтон пък настоява Анкара да направи повече за спиране на транзита на стоки за Русия, които според САЩ са използвани от Москва за войната в Украйна.

Американски официален представител заяви, че Вашингтон вижда в срещата възможност Ердоган да се съгласи на пълна забрана на прехвърлянето през Турция на стоки с двойна употреба, за които САЩ подозират, че Русия използва във войната срещу Украйна.

Турски официален представител, който потвърди посещението на Ердоган, каза, че визитата ще се състои в „прозорец от възможности“ за двустранните връзки. „Ние се надяваме, че визитата ще бъде също възможност за задълбочаване на сътрудничеството в различни сфери и укрепване на съюзническия дух, включително в борбата с тероризма“, каза турският служител, пожелал анонимност.

Турция от години се оплаква от американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия Сили за защита на народа (СЗН), които смята за терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК). СЗН обаче са ключови съюзници на САЩ в борбата с „Ислямска държава“ в Сирия, припомня Ройтерс.

Въпреки разногласията за американското присъствие в Сирия и американската подкрепа за Израел във войната срещу „Хамас“, Вашингтон и Анкара неотдавна подписаха отдавна отлаганото споразумение за закупуване на американски изтребители F-16, посочва агенцията.

Един от турските служители, на които Ройтерс се позовава, не предостави допълнителна информация за визитата, но заяви, че ръководителят на турското разузнаване Ибрахим Калън ще се срещне с членове на Камарата на представителите на САЩ за разговори по планираното посещение и други двустранни въпроси.

В четвъртък и петък с делегацията от САЩ разговаряха още турският външен министър Хакан Фидан и министърът на отбраната Яшар Гюлер.

Анализатори очакват във фокуса на разговорите между Байдън и Ердоган да бъдат войната между Израел и Хамас и сътрудничеството в областта на отбранителната промишленост, включително наскоро одобрената покупка от Турция на американски изтребители F-16.

БТА