Широкомащабно разследване, публикувано от Insider, 60 Minutes и der Spiegel, отново повдига темата за Хаванския синдром.

Преди няколко години персоналът на американското посолство в Куба бе поразен от серия необясними здравни инциденти. Дипломатите се оплакваха от безсъние, болки в ушите, световъртеж, отпадналост, депресия и замъглено зрение. По-късно се оказа, че служители в мисиите на САЩ в Колубия, Виетнам, Русия, Китай, Австрия и Германия също изпитват подобни проблеми. Някои от тях дори са загубили слуха си завинаги, а други са получили мозъчно сътресение. Тогава се заговори, че здравните проблеми може да са причинени от руско енергийно оръжие. Доклад на ЦРУ от 2022 година констатира, че е малко вероятно Русия или друг чуждестранен противник да стои зад "така наречените здравни аномалии и инциденти". Правителството на САЩ също не е признало официално причината за синдрома.

Журналистите разкриват, че руското военно разузнаване ГРУ може да е пряко отговорно за здравните инциденти с дипломатите на САЩ.

"Членове на прословутия диверсионен отряд 29155 на военното разузнаване на Кремъл са били на мястото на предполагаемите атаки срещу задгранични служители на правителството на САЩ и членове на техните семейства", пишат Insider и Politico.

Уликите включват геолокация на руски оперативни служители около местата на инцидентите.

Например, пред дома на една от жертвите на американския дипломатически корпус в Тбилиси стоял паркиран подозрителен черен ван, когато тя изпитала остра болка в главата си. В този случай бил заснет шофьора на микробуса. Оказва се, че той е 23-годишния син на основателя на отряд 29155, генерал Андрей Аверянов.

Това не е единствената жертва на Хаванския синдром, която е идентифицирала известен член на ГРУ, дебнещ около дома й.

Агентите на руското военно разузнаване са били в непосредствена близост до домовете на много от служителите на САЩ, развили симптомите.

Съобщава се, че за причиняването им са използвани оръжия с насочена енергия.

Старши членове на отряд 29155 дори са получили награди за разработване на "несмъртоносни акустични оръжия", съобщава разследването.

Освен това здравните инциденти може да не са започнали в кубинската столица през 2016 г., както първоначално се смяташе, а по-скоро в консулството на САЩ във Франкфурт през 2014 г., няколко месеца след като Путин незаконно анексира Крим.

Американски служители във Виетнам се оплакаха от подобни симптоми преди посещението на вицепрезидента на САЩ Камала Харис през 2021 г. в Ханой. Това е последният известен случай на Хаванския синдром, съобщава 60 Minutes.

Разследването представя доказателства, че Русия може да изпраща акустични оръжия с голям обсег на трети страни като Виетнам.

"Импулси електромагнитна енергия, особено в радиочестотния диапазон, вероятно обясняват" болките в ушите, световъртежа и други симптоми при някои от страдащите от тези заболявания, докладвани за първи път от американски дипломати в кубинската столица през 2016 г.", заявиха преди време участниците в експертна група, сформирана от директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс и заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен.

Лица, случайно изложени на електромагнитни сигнали, които включват радиовълни, микровълни и рентгенови лъчи, са съобщили за "усещания", подобни на симптомите, за които съобщават жертвите на "Хаванския синдром".

Ултразвукът също би могъл да причини симптомите, но само ако жертвата е била в непосредствена близост до източника, защото ултразвукът "се разпространява слабо през въздуха", се казва в доклада от преди 2 години.

Кремъл отрича

Кремъл отхвърли твърденията, че руското военно разузнаване може да стои зад мистериозното заболяване "хавански синдром", което е засегнало американски дипломати и шпиони по целия свят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Това изобщо не е нова тема. Дълги години темата за т. нар. "хавански синдром" се преувеличава в пресата и от самото начало се свързва с обвинения срещу руската страна", каза в отговор на репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Но никой никъде не е публикувал или изразявал убедителни доказателства за тези необосновани обвинения", добави Песков. "Следователно всичко това не е нищо повече от безпочвени, необосновани обвинения от страна на медиите", каза още той.

Американският Конгрес прие така наречения "Закон за Хавана" през 2021 г., с който упълномощи Държавния департамент, ЦРУ и други правителствени агенции на САЩ да предоставят компенсации на служителите и техните семейства, засегнати от заболяването по време на службата си.

Дир.бг