Съд в Москва реши днес, че десети заподозрян за смъртоносното терористично нападение от 22 март в концертната зала "Крокус сити хол" край столицата трябва да бъде задържан в предварителния арест до 22 май в очакване на процес, предаде Ройтерс като се позова на съдебно прессъобщение в "Телеграм".

"Съдът реши да удовлетвори искането на Следствения комитет за избиране на превантивна мярка за Якубджони Юсуфзода под формата на задържане за срок до 22 май", обяви съдия Наталия Дудар, цитирана от ТАСС.

Задържаният е гражданин на Таджикистан, добавя БТА.

Според следствието няколко дни преди терористичната атака обвиняемият е прехвърлил пари от банковата си карта на свой съучастник, за да осигури настаняване на терористите.

Той е превел част от средствата на един от участниците в стрелбата след престъплението.

Юсуфзода е обвинен по член от Наказателния кодекс на Русия за терористичен акт, извършен от група лица, довел до смърт. Заплашва го доживотен затвор.

По-рано днес стана ясно, че задържаните в южната руска република Дагестан чужди бойци при акция на Федералната служба за безопасност са подпомагали финансово терористичната атака в "Крокус сити хол" и са доставили оръжията за извършителите на масовото убийство.

Най-малко 144 души загинаха при нападението на 22 март. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката, но руските власти смятат, че "украинските националисти" са свързани с нападението - твърдение, което Киев отрича.

Четиримата мъже, които са обвинени, че са преки извършители на терористичния акт в "Крокус сити хол", са етнически таджики.

Дир.бг