Високопоставен служител на американското министерство на отбраната, който е присъствал на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, е имал симптоми, подобни на тези, за които съобщават американски служители, преживели "Хаванския синдром", потвърди Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

"Хаванският синдром" все още се разследва, но включва поредица от здравословни проблеми, датиращи от 2016 г., когато служители, работещи в посолството на САЩ в кубинската столица, съобщават за внезапно необяснимо напрежение в главата, болки в главата или ушите или замаяност.

Неразположенията на ключови американски правителствени служители или на техните семейства бяха част от вчерашен репортаж на телевизионното предаване "60 минути", в който се предполага, че Русия стои зад инцидентите, един от които е станал по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г.

"Мога да потвърдя, че високопоставен служител на Министерството на отбраната е изпитал симптоми, подобни на тези, за които се съобщава при аномалните здравни инциденти", заяви днес пред репортери заместник-секретарят по печата Сабрина Сингх.

Той обаче препрати въпросите за това дали Русия е имала роля, към разузнавателната общност, която все още разследва въпроса.

Служителят, чиято самоличност не беше посочена, не е бил част от официалната делегация на министъра на отбраната Лойд Остин, която пътува до Вилнюс, каза Сингх, а е бил там "отделно, като е участвал в срещи, които са част от срещата на върха на НАТО".

Сингх не каза дали засегнатият служител е трябвало да потърси допълнителна медицинска помощ, да се пенсионира или да преустанови изпълнението на задълженията си, позовавайки се на лекарската тайна.

През февруари Службата на директора на националното разузнаване в своята оценка на заплахите за 2024 г. установи, че е "малко вероятно" чуждестранен противник да е отговорен за причиняването на мистериозните заболявания, но отбеляза, че разузнавателните агенции на САЩ имат различни нива на доверие в тази оценка.

Дир.бг