Северна Корея изстреля балистична ракета край източното си крайбрежие, съобщиха днес южнокорейските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс.

Японската брегова охрана съобщи, че ракетата е паднала в морето.

На фона на опасенията, че Русия и Северна Корея развиват все по-тесни военни връзки, САЩ и основните им азиатски съюзници Южна Корея и Япония разширяват сътрудничеството си в областта на сигурността, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Южна Корея е решила да наложи санкции на две руски организации и две руски физически лица, свързани с ядрените и ракетните програми на Северна Корея, съобщи днес южнокорейското външно министерство.

Страната ще наложи санкции и на два руски кораба, участващи в транспортирането на боеприпаси между Северна Корея и Русия, добави министерството.

Правителството на САЩ ще организира среща на върха между президента Джо Байдън и президентите на Япония и Южна Корея през юли в рамките на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, съобщиха междувременно японски медии.

В края на март Китай заяви, че отказва "сляпо да подкрепя санкциите" срещу Северна Корея, след като се въздържа при гласуване в Съвета за сигурност на резолюция, касаеща Пхенян. "Настоящата ситуация на Корейския полуостров остава напрегната и безразборното налагане на санкции не може да реши проблема", подчерта тогава Лин Цзян, говорител на китайското външно министерство.

Дир.бг