Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че ударите в Дамаск, за които е обвиняван Израел, "няма да останат без отговор", предаде Франс прес.

При въздушните удари срещу консулството на Ислямска република Иран в Дамаск са загинали седем членове на иранската Революционна гвардия.

"Ден след ден ставаме свидетели на укрепването на съпротивителния фронт и на отвращението и омразата на свободните народи към нелегитимния характер" на Израел "и това подло престъпление няма да остане без отговор", добави иранският президент.

Раиси осъди "нечовешкия, агресивен и подъл акт на нашествие", определяйки го като "грубо нарушение на международните правила".

Пекин също осъди удара по консулския отдел на иранското посолство в Дамаск, при който предишния ден в сирийската столица загинаха единадесет души, като припомни неприкосновеността на дипломатическите сгради.

"Китай осъжда това нападение", заяви говорителят на китайската дипломация Ван Вънбин. "Сигурността на дипломатическите институции не може да бъде нарушавана и суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на Сирия трябва да бъдат зачитани", добави той.

БТА