Обвиняемите за организирането на терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в град Красногорск край Москва са посочили името на предполагаемия организатор на атентата, който им е обещал по един милион рубли (близо 10 хил. евро) на всеки, които е трябвало да получат в Киев, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

В нападението в Красногорск загинаха 144 души, а 551 бяха ранени. Руските власти задържаха 11 души, от които четирима, всичките родом от Таджикистан, са обвинени като непосредствени извършители.

Отговорност за терористичния акт пое клонът на групировката "Ислямска държава" в Афганистан, но руските власти упорито твърдят, че зад организацията стоят "украински националисти". Украйна отрича да има връзка с нападението.

Видео с разпита на обвиняемите от руската Федерална служба за сигурност беше излъчено по Първи канал на руската телевизия.

Според твърденията на един от обвиняемите лице на име Сайфуло им казало, че трябва да отидат в украинската столица Киев, където ще им бъдат дадени по милион рубли.

Друг обвиняем заявява, че им е била обещана помощ да пресекат украинската граница. "Ние тръгнахме за Киев, където трябваше да чакат парите - по един милион рубли. Сайфуло каза, че там ще ни чакат на границата на Украйна момчета, които ще ни помогнат да преминем границата и да стигнем в Киев", казва той.

Междувременно заместник председателят на Съвета за сигурност на Русия и бивш президент и премиер Дмитрий Медведев нарече лидерите на САЩ, Великобритания, Франция и Германия "съучастници" в нападението срещу "Крокус сити хол", зад което според него стои Украйна.

В публикация в платформата "Екс" Медведев написа, че "истинските поръчители са бандеровските изроди, вашите възпитаници. А съучастници в това убийство сте всички вие, (президентът на САЩ Джо) Байдън, (президентът на Франция Еманюел) Макрон, (премиерът на Великобритания Риши) Сунак, (канцлерът на Германия Олаф) Шолц и останалите".

Дир.бг