Напредък е бил отбелязан на разговорите в Кайро за постигането на примирие в ивицата Газа, като всички замесени страни са постигнали съгласие по основните точки, съобщи свързаната с египетското правителство телевизия „Ал Кахера нюз“, като цитира високопоставен египетски източник, предаде Ройтерс.

В неделя Израел и „Хамас“ изпратиха делегации в Египет за обсъждане на евентуално примирие в шестмесечния конфликт.

Никоя от страните не е потвърдила твърденията в информацията на „Ал Кахера нюз“.

Според телевизията делегациите на „Хамас“ и Катар са отпътували от Кайро и ще се върнат до два дни, за да договорят условията на окончателното споразумение, докато делегациите на Израел и на САЩ ще напуснат египетската столица до няколко часа.

В неделя „Хамас“ повтори, че исканията им включват постоянно спиране на огъня, изтегляне на израелските войски от Газа, връщане на бежанците и замяна на палестински затворници срещу израелски заложници, държани в ивицата.

Войната избухна, след като бойци на „Хамас“ нахлуха през границата на 7 октомври и убиха 1200 души в Южен Израел. Повече от 250 души бяха отвлечени при нападението, от които около 130 остават в плен.

По време на израелската офанзива по данни на здравното министерство в Газа са били убити над 33 100 палестинци.

Междувременно рано тази сутрин двама източници от сигурността са съобщили пред Ройтерс, че при израелски удар срещу селището Ал Султания в Южен Ливан са били убити трима души, сред които полеви командир на елитните сили на „Хизбула“ „Радуан“.

БТА