Русия и Казахстан бяха връхлетени от най-тежките наводнения от няколко десетилетия, които наложиха евакуация на десетки хиляди хора и прекъснаха работата на петролната рафинерия в град Орск.

Засега се съобщава за четирима удавили се. Бедствието обаче е с такъв мащаб, че ще минат седмици преди водата да се отдръпне достатъчно, за да се оцени броят на жертвите.

Нивото на водата в някои райони се повишава по-бързо от всякога през последните 100 години, предупредиха от Кремъл. Наводнени са близо 7000 жилищни сгради в 39 области. В Казахстан 12 хиляди души са настанени във временни убежища.

Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев обяви наводненията за най-тежкото бедствие за последните 80 години.

В Оренбургска област са евакуирани 4500 души. Ситуацията там е критична, след като в петък се скъса язовирна стена на три места. Нивото на река Урал край град Оренбург се повиши до 864 см, като до опасната граница остават само 66 сантиметра, предупреждава руският телеграм канал 112.

В Орск спасители от руското Министерство на извънредните ситуации продължават да евакуират жителите от наводнените къщи. Над 100 души и 30 единици техника укрепват дига, предпазваща село Илек от водата. Работата по създаването ѝ тече от няколко дни, като сега височината на насипа е 8,5 метра. Предстои да бъде увеличена до 12. Според специалистите височината ще е достатъчна, за да не бъде залято населеното място.

Прокремълският телеграм канал Shot съобщава за продължаващи сигнали за блокирани от водата хора и животни.

Пикът на наводненията обаче се очаква утре, а отлив на водата - едва след 20 април.

В районите, където се очакват неблагоприятни условия през следващите дни, спасителите са приведени в повишена готовност, а от руското Министерство на извънредните ситуации призова населението да се евакуира предварително от районите на възможни наводнения.

На губернаторите на сибирските Тюменска и Курганска област е било наредено да се подготвят за неизбежните наводнения. Руският президент е разговарял с ръководителите на двете области - Александър Мур и Вадим Шумков. Отбелязана е необходимостта от предприемане на ранни мерки за подпомагане на хората и евентуалната им евакуация.

В Курганска област в зоната на възможно наводнение попадат областният център и 62 населени места с население 18 000 души. Регионът е в повишена готовност, а руското министерство на извънредните ситуации работи - в извънреден режим.

В Тюменска област се прогнозира повишаване на нивото на водата в реките Ишим и Тобол. Спасителите призовават местните жители при обявена евакуация да напуснат опасната зона предварително, без да чакат прииждане на на водата.

Владимир Путин е възложил на министъра на вътрешните работи Владимир Колоколцев да осигури предприемането на необходимите мерки за опазване на обществения ред, както и имуществото на гражданите в наводнените райони.  

Рийтерс оцените щетите дотук на 21 млрд. рубли (227 млн. долара).

Дир.бг