Трима души са загинали в резултат на руски обстрел в украинската Запорожка област, която още предишния ден беше подложена на тежки удари, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес и БТА. През нощта и Одеска област е била атакувана с дронове, съобщиха местните власти.

Вчера Русия заяви, че украински дрон е атакувал територията на украинската Запорожка АЕЦ, която тя окупира от две години, и че устройството се е взривило над един от реакторите. "Трима души са загинали, а други трима са ранени", обяви в социалните мрежи Иван Фьодоров, ръководител на областната администрация на Запорожка област.

Според украинските власти при руски удари в региона вчера вече са загинали трима души.

Според Фьодоров през последните 24 часа руските сили са нанесли 357 удара по осем населени места в региона. Местната прокуратура съобщи, че две руски бомби са ударили Харков по обяд в неделя и са ранили петима души, като са причинили щети на 13 жилищни и други сгради. През нощта в петък пък при руски въздушни удари в града загинаха шестима души, а 11 бяха ранени.

Русия е окупирала частично Запорожката област след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г. Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна. Тя стана повод за множество взаимни обвинения между руската и украинската армия през последните две години, припомнят агенциите. 

Председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер пък съобщи, че през нощта врагът е атакувал Одеска област с дронове. Нашите сили за противовъздушна отбрана са унищожили четири дрона, написа Кипер в "Телеграм".

По негова информация има поразени места в Одески район. Повредено е логистично и транспортно съоръжение. Има щети и по бензиностанция от паднали останки на сваления дрон.

Пострадали хора в Одеса няма, каза още Олег Кипер и подчерта, че правоохранителните служби фиксират поредното престъпление, извършено от руснаци. 

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район. 

Украинските военновъздушни сили обявиха, че Русия е атакувала през нощта Украйна с общо 24 дрона, като е взела на прицел основно обекти на критичната инфраструктура в южната и източната част на страната, предаде Ройтерс.

Украинските ВВС са унищожили 17 от произведените в Иран дронове "Шахед", които Русия е използвала при нападението си, над Одеска, Николаевска, Кировоградска, Хмелницка и Житомирска област, съобщи украинската армия в приложението Телеграм.

Унищожена е и руска управляема ракета въздух-земя Х-59 над Днепропетровска област.

Ройтерс не можа да провери съобщенията по независим начин. Агенцията отбелязва, че от страна на Русия няма коментари по случилото се.

В редовното си вечерно видеообръщение в неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че светът трябва да усети болката, причинена на източноукраинския град Харков от руските удари, и поднови призива си за "политическа воля" за осигуряване на нужните на Украйна средства за противовъздушна отбрана, предаде Ройтерс.

"Напълно явно е, че наличните ни способности за противовъздушна отбрана не са достатъчни и това е очевидно за нашите партньори. И светът трябва най-сетне да чуе болката, която руските терористи причиняват на Харков", каза Зеленски. Той допълни, че "по света има отбранителни системи, които могат да помогнат. Всичко, от което се нуждаем, е политическа воля за трансфера на тези системи на Украйна".

Зеленски отдавна призовава за допълнителни американски зенитно-ракетни комплекси "Пейтриът", припомня от своя страна ДПА. По-рано той каза в телевизионно интервю, че страната му се нуждае от поне 25 от тези комплекси, за да отблъсне руските въздушни атаки.

Дир.бг