Официален представител на "Хамас" днес заяви, че не е бил постигнат напредък през новия етап от разговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Газа, в които участват и делегации от Израел, Катар и САЩ, предаде Ройтерс.

По-рано днес египетски източници казаха, че по въпроса е бил постигнат напредък.

Западните сили напоследък изразяват възмущение заради според тях неприемливо високия брой на палестинските цивилни жертви и хуманитарната криза в Газа, предизвикана от военната атака на Израел, целяща унищожаването на "Хамас" в малката по площ и гъсто населена ивица Газа, отбелязва Ройтерс.

Израел и "Хамас" изпратиха свои представители в Египет в неделя, след като в събота там пристигна директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. Неговото присъствие там подчертава засилващия се натиск от страна на САЩ за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците в Газа и за доставка на помощи за пострадалите цивилни граждани.

"Няма промяна в позицията на окупационните сили и следователно няма нищо ново в разговорите в Кайро", заяви пред Ройтерс официалният представител от "Хамас", говорил при условие за анонимност. "Все още няма напредък", добави той.

Шест месеца след началото на офанзивата срещу палестинското ислямистко движение "Хамас", която опустоши газа и остави без дом по-голямата част от възлизащото на 2,3 милиона души население на анклава, Израел изрази предпазлив оптимизъм относно последните преговори, отбелязва Ройтерс. Този уикенд в Йерусалим израелският външен министър Израел Кац каза, че по време на разговорите в Кайро двете страни са стигнали най-близо до сключването на споразумение от примирието в ноември, съгласно което "Хамас" освободи десетки заложници.

Дир.бг