Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му се е съсредоточила върху отбраната на Харков, предаде ДПА.

Вторият по брой на населението град в Украйна в последно време е подлаган на въздушни атаки от страна на Русия. Освен това има опасения, че тя може да опита да превземе Харков, който се намира на около 40 километра от границата, добавя БТА.

Украйна "полага максимални усилия, за да осуети руските планове срещу Харков", каза снощи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Украинските въоръжени сили изготвят планове за отбрана на североизточния град, за който смятат, че може да стане цел на нова руска офанзива, отбелязва ДПА.

"Заедно с нашите партньори ние работим за укрепване на противовъздушната отбрана", заяви президентът на Украйна.

Той допълни, че фокусът "сега е върху Харков: върху ситуацията с електрозахранването и подкрепата за хората и бизнеса в града и областта".

Вчера украинският президент се срещна в столицата Киев с висши военни, за да обсъдят защитата на североизточния град, който в последно време е подложен постоянно на въздушни удари от страна на Русия.

Общо шестима души бяха убити при руски бомбардировки и обстрели в Украйна вчера, съобщи Франс прес, като се позова на местните власти.

Трима човека загинаха, а осем бяха ранени, при въздушен удар по промишлен обект в югоизточната Запорожка област.

Ден по-рано трима души бяха убити при подобни атаки в същия регион, припомня АФП.

Бомбардировки в Сумска област, на север, взеха една жертва. Петима души бяха ранени.

77-годишна жена бе убита при артилерийски обстрел по Часов Яр в източната Донецка област. Трима души бяха ранени при атаката срещу града, който сега е основна мишена на руското настъпление.

Един човек загина, а петима, сред които три деца, пострадаха при обстрел в централната Полтавска област.

В последно време Русия засили ударите в Украйна, насочени по-конкретно срещу електрическата мрежа, в отговор на украински атаки, взели под прицел руски петролни рафинерии като отмъщение за бомбардировки на украински градове, отбелязва АФП.

Дир.бг