Пожар избухна в Универсална зала в Скопие, която е в ремонт. Гори покривната конструкция, на място има пожарни коли. Все още няма официална информация за причините за пожара, но димът се вижда от много места в централната част на Скопие. По сведения на властите пожарът вече е локализиран, предава кореспондентът на БТА в РСМ Маринела Величкова.

Според първоначалната информация в сградата не е имало никого, написа във Фейсбук кметът на община Център Горан Герасимовски.

Залата е известна у нас с това, че е копие на сградата на Софийския цирк, която изгоря през 1983 г., и е построена от България след катастрофалното земетресение в Скопие през 1963 г.

Ремонтът на Универсалната зала започна преди месец, след като бяха приключени процедурите по прехвърляне на ангажимента от общината към Министерството на културата на Северна Македония.

Реконструкцията на Универсалната зала беше започната през септември 2021 г. от предишния кмет на Скопие Петре Шилегов със средства, отпуснати от правителството на Северна Македония, но с встъпването в длъжност на Данела Арсовска строителните работи бяха спрени с аргумент, че проектът, по който се извършва реконструкцията, не гарантира безопасността на ползвателите на съоръжението. Арсовска обеща, че работата ще продължи след като бъдат направени промени в проекта.

"По проекта за Универсална зала няма проблеми, но строителните дейности са спрени. Иска ми се да вярвам, че може би се дължи на смяна на кмета, не искам да вярвам, че Универсалната зала, като паметник и подарък от Република България след земетресението (през 1963 г.), е оставена да се руши заради някакви дребни политически дивиденти. Ако имаме правомощия като Министерство на културата и ако има възможност, ще се намесим, защото Универсалната зала, както всеки друг обект на културата, трябва да бъде пуснат в експлоатация възможно най-скоро", каза през февруари 2022 г. министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска, писаха медиите в страната, а дни по-късно от Министерството на културата в Северна Македония предложиха да се заемат с реконструкцията. Предложението беше внесено на заседание на градския съвет през март, но тогава мнозинството от съветниците гласуваха управата на Скопие сама да продължи с ремонта.

На 19 февруари Министерството на културата подписа договор със строителната компания Универсал Балкан за реконструкция на фасадата и покривното покритие на сградата на стойност 1,9 милиона евро, припомнят медиите в Северна Македония.

Залата, която доскоро в Скопие беше наричана символ на града, е построена след земетресението в Скопие на 26 юли 1963 година, в което над две трети от града са унищожени, човешките жертви са над 1000, а десетки държави изпращат помощи за възстановяване на града.

Универсалната зала в Скопие, която е копие на сградата на изгорелия през 1983 година софийски цирк, е изградена през 1965 г. като дарение от България, но на сайта ѝ се съобщава, че изграждането ѝ става "със значителната материална/финансова помощ, в която участват над 35 държави, с чиито средства е закупено съоръжението Универсална зала от фирма "Техноекспортстрой", гр. София, Република България". Съоръжението е построено в рамките на 10 месеца и е пуснато официално в експлоатация на 10 януари 1966 г. като център за организиране на различни културни събития.

Дир.бг