Комисията на Европейския парламент за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи прие днес доклад за визова либерализация на косовските граждани със сръбски паспорти, предаде Танюг.

Безвизовият режим за гражданите на Косово влезе в сила на 1 януари 2024 г. Това решение обаче изключва гражданите, които притежават паспорти, издавани от Координационната служба, която функционира в рамките на Министерството на вътрешните работи на Сърбия. Те са изключени и от визовата либерализация на гражданите на Сърбия, която влезе в сила през декември 2009 г.

За доклада на Немец гласуваха 34 депутати на комисията, седем гласуваха „против“, а 12 се въздържаха.

Очаква се ЕП да гласува предложението на последното пленарно заседание, което ще се проведе от 22 до 25 април в Страсбург, Франция.

В началото на март тази година словенският депутат Матяж Немец бе избран за докладчик за премахването на визите за притежатели на паспорти, издавани от сръбските институции в Косово. Той подготви доклад за предложението за изменение и допълнение на наредбата за притежатели на сръбски паспорти и поиска бърз прием на този документ от ЕП.

В текста се посочва, че с това изменение целият регион на Западните Балкани ще бъде в еднакъв визов режим.

Косовските сърби, които притежават паспорти, издавани от сръбската служба за координация към сръбското Министерство на вътрешните работи, са единствените граждани на Западните Балкани, които все още имат нужда от виза, за да пътуват в страните от ЕС.

Немец определи като дискриминация това, че сръбските граждани в Косово „са последна категория хора на Западните Балкани, които имат нужда от виза“ за Европейския съюз, без да имат вина.

През ноември 2023 г. Европейската комисия предложи да се задвижи процедура за визова либерализация, обхващаща и косовските граждани със сръбски паспорти. Косовското правителство се обяви против това решение, като посочи, че то е притеснително, ако не са проведени предварителни консултации.

Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, която бе обявена през 2008 г. Прищина пък не признава сръбските паспорти, издадени от Координационната служба, защото я възприема като незаконна институция.

БТА