Тестовото изстрелване на руската ракета-носител "Ангара-А5" от космодрума Восточний беше прекратено за втори път тази седмица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Подадена е команда за отмяна на изстрелването", гласи съобщението, прозвучало от високоговорителите само секунди преди излитането на ракетата от стартовата площадка в Далечния изток на Русия.

Ден по-рано ръководителят на държавната космическа корпорация "Роскосмос" Юрий Борисов каза, че автоматичната система за безопасност е отменила изстрелването, след като е регистрирала дефект в системата за херметизиране на резервоара за окислител.

Изстрелването беше отложено с 24 часа.

Двата прекъснати старта са поредният неуспех в проекта, който е съпътстван от производствени закъснения и технически проблеми.

Изстрелването трябваше да бъде първото за този тип ракета от новата стартова площадка на космодрума Восточний, който се намира в горите на Амурска област в руския Далечен изток.

Предишните три изстрелвания на "Ангара-А5" бяха осъществени от космодрума Плесецк в северозападната част на Русия.

Ракетата-носител е с дължина 42,7 метра и може да извежда в орбита товари с тегло над 20 тона.

Поради разположението му по-близо до екватора, "Ангара-А5" може да доставя по-тежък полезен товар в орбита, ако бъде изстреляна от Восточний - първата и единствена постсъветска стартова площадка за космически кораби в Русия.

Космодрумът Плесецк е съоръжение от съветската епоха, от което бяха осъществени предишните три успешни тестови изстрелвания на ракетата-носител "Ангара-А5".

Неуспехът идва след провала през август миналата година на руската лунна мисия - първата от 47 години, когато космическият апарат "Луна-25" се разби в повърхността на естествения спътник на Земята.

Междувременно ТАСС съобщи, че стартът на ракетата-носител "Ангара-А5" е отложен с минимум 24 часа.

Експерти, цитирани от руската осведомителна агенция, казаха, че многократното отлагане е част от стандартната тестова работа и че историята на родната космонавтика помни много подобни примери.

Днешното изстрелване на ракетата-носител "Ангара-А5" отново беше отложено с 24 часа, след като първоначално беше планирано то да се състои на 9 април.

Според руските експерти това е обичайна ситуация, особено след като става въпрос за изпитателно изстрелване. Те припомнят, че в годините на формиране на руската космонавтика са осъществени над 2500 изстрелвания на ракети-носители и случаи на отложени стартове е имало многократно. По думите им тогава обаче те не са били предавани пряко и никой не е водил статистика. В случая става въпрос за първото изстрелване на ракетата-носител "Ангара-А5" от космодрума Восточний и вниманието към него е голямо.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия нае космодрума Байконур от Казахстан и продължава да го използва за повечето от изстрелванията си в космоса.

Споразумението с Казахстан позволява на Русия да продължи да наема Байконур до 2050 г. срещу 115 милиона долара годишно.

Докато "Роскосмос" продължава да разчита на Байконур, руските власти развиха Восточний като съоръжение, предпочитано за изстрелването на ракетите "Ангара". Изграждането на новия космодрум се проточи по-дълго от планираното и досега той е използван само в ограничена степен.

Дир.бг