Руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен в сряда спечелиха рядко срещана победа срещу санкциите, които ЕС наложи заради войната на Москва срещу Украйна, съобщи Ройтерс (Reuters).

Съдът на Европейския съюз отмени санкциите, наложени на двамата от 2022-2023 г., като заяви, че ЕС не е успял да предостави достатъчно доказателства, за да оправдае включването им в списък на лица, подложени на санкции.

"Общностният съд смята, че нито една от причините, посочени в първоначалните актове, не е достатъчно обоснована и че следователно включването на господата Авен и Фридман в спорните списъци не е оправдано", се казва в изявление на базирания в Люксембург съд.

И двамата мъже са основни акционери на "Алфа груп" (Alfa Group) - един от най-големите финансови и инвестиционни конгломерати в Русия, в състава на който са най-голямата руска частна банка Alfa Bank и големият търговец на дребно на храни X5 Retail Group.

През август 2023 г. САЩ наложиха санкции на четирима, както ги определи, "видни представители на руския финансов елит": Михаил Фридман, Пьотър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев, всички те свързани с "Алфа груп".

След решението на Съда на ЕС Фридман каза пред медията RBC, че той и бизнес партньорът му Авен са доволни от съдебното решение.

Средствата и икономическите ресурси и на двамата бяха замразени, след като Европейският съвет наложи ограничения след руската инвазия в Украйна.

Сега съдът реши, че милиардерите не е трябвало да бъдат включени в санкционния списък между февруари 2022 г. и март 2023 г.

Решение на ЕС от март 2023 г. наложи отново ограничителните мерки на двамата мъже, които подадоха отделна жалба срещу това действие.

Съдът също така отбеляза, че ЕС може да има основания да установи, че Фридман и Авен имат близки връзки с руския президент Владимир Путин. Въпреки това не беше доказано, че мъжете са подкрепяли действия или политики срещу Украйна или че са подкрепяли финансово руски лица, взимащи решения.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия смята подобни санкции за незаконни и разрушителни, но че бизнесмените имат възможност да ги оспорят.

Дир.бг