Леката атлетика е първият спорт, който ще наруши едно от последните правила, все още фигуриращи в 128-годишната история на модерните олимпийски игри.

Става въпрос за наградния фонд за медалите, което никога в историята не се е правело от международна спортна организация.

Тук правим уточнението, че говорим за международната федерация. В последните десетилетия и ерата на професионалния спорт, всеки атлет получава държавно финансирани, има и фиксирани премии за класиране от собствената си федерация и местен олимпийски комитет, но не и от международен такъв.

От тазгодишната Олимпиада в Париж, всеки шампион в леката атлетика ще има гарантирана премия от 50 000 долара, осигурена от Международната федерация по лека атлетика.

Отделно от тази премия, въпросният шампион ще си получава заплата и бонус, за които предварително се е договорил със собствения си Олимпийски комитет.

Президентът на световната атлетика Себ Коу обяви, че в последните четири години ръководената от него федерация е заделяла парите, които получава от МОК и е решено, тази сума да отиде за най-заслужилите атлети.

Това е решение, което е в тотален разрез с приетите от МОК норми, защото Международният комитет никога в историята си не е давал пари за участие или медал от Олимпиада.

Любопитно е, че тази радикална промяната идва на фона на мащабния прокет за алтернативните игри, които ще се проведат в Австралия. Форум, който ще включва основните олимпийски спортове, но в него ще са заложени огромни наградни фондове, няма да има допинг тестове и изобщо ще бъде доста по-свободен откъм изисквания.

Леката атлетика, а и други международни федерации остро осъдиха тези алтернативни игри, но пък на този етап изглежда, че не са малко атлетите, които са изкушени от наградните фондове.

Дир.бг