Бившият финансов директор на организацията на Доналд Тръмп - Алън Уайселбърг, бе осъден на пет месеца затвор, след като се призна виновен по обвинение в лъжесвидетелстване за финансовото състояние на бившия президент от Републиканската партия, предаде Ройтерс.

Днешното решение на съда в Манхатън потвърждава наказанието срещу Уайселбърг, което бе наложено на 4 март. Той бе изведен от съдебната зала с белезници.

Миналата година 76-годишният Уайселбърг прекара близо три месеца в нюйоркския затвор на остров Райкърс, след като се призна за виновен в участие в схема за данъчни измами в организацията на Тръмп, предава БТА.

Обвиненията в лъжесвидетелстване, по които Уайселбърг бе осъден днес, произтичат от показанията му в рамките на дело срещу Тръмп, Уайселбърг и други ръководители на компанията за недвижими имоти на бившия президент по обвинение, че са манипулирали оценката на имоти с цел измама на кредитори и застрахователи.

На 10 октомври Уайселбърг заяви пред съда, че не е участвал в изготвянето на невярна оценка на жилище на Тръмп в Манхатън.

Финансовите отчети на Тръмп за 2015 и 2016 година оценяват имота на 327 млн. долара въз основа на посочения размер от близо 3000 квадратни метра, което е почти три пъти повече от реалната площ. Според окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг имейли на бившия финансов директор показват, че той действително е обръщал голямо внимание на въпросния имот.

Уайселбърг също така призна, че преди това е дал лъжливи показания за ролята си в изготвянето на финансовите отчети на Тръмп.

Тръмп бе признат за виновен по това дело и през февруари съдът му наложи глоба в размер на 454 млн. долара.

Бившият президент обжалва решението и съдът в Ню Йорк насрочи изслушване на 15 април, след като Тръмп се съгласи да внесе гаранция от 175 милиона долара.

За понеделник е насрочено и заседание по делото срещу бившия президент за купуване на мълчанието на порноактрисата Сторми Даниълс, която твърди, че е имала сексуален контакт Тръмп през 2006 г. Освен това той пледира "невинен" по 34 наказателни обвинения за фалшифициране на документи.

Уайселбърг работи за семейството на бившия президент в продължение на половин век. В писменото му споразумение за признаване на вина не се посочва дали той ще сътрудничи с Манхатънската прокуратура по делата срещу Тръмп.

Тръмп е атакуван и на втори съдебен фронт - съдия от апелативен съд в Ню Йорк отхвърли и третия му опит тази седмица да отложи в последния момент насрочения за 15 април съдебен процес за платени пари на порноактриса в замяна на мълчание, докато Върховният съд на САЩ приключи разглеждането на твърдението му, че има имунитет за действията си като президент, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че с това се проправя пътя за първото по рода си изправяне пред съд на бивш американски президент.

По време на изслушването по-рано днес адвокатът на Тръмп Емил Бове каза, че процесът трябва да бъде отложен, защото съдията Хуан Мерчан, който разглежда случая, все още не се произнесъл по искането на защитата да си направи отвод.

Бове каза също, че Мерчан греши като отхвърля искането на защитата да забрани на прокурорите да представят като доказателства туитовете на Тръмп по време на мандата му като президент през 2017-2021 г. Бове каза, че президентският имунитет би трябвало да попречи на прокурорите да представят тези текстови съобщения като доказателство.

"Процесът е насрочен да започне при условия, които ще нарушат правата на президента Тръмп", каза на изслушването адвокатът на милиардера.

Тръмп е обвинен във фалшифициране на бизнес документи, с които да прикрие плащането от адвоката му Майкъл Коен на 130 000 долара на порнозвездата Сторми Даниълс преди изборите през 2016 г., за да купи мълчанието ѝ за сексуален контакт, който по думите ѝ, е имала с милиардера през 2006 г.

Дир.бг