Иран може да преразгледа „ядрената си доктрина“ заради заплахите от Израел, предупреди висш командир от иранските Гвардейци на Ислямската революция, цитиран от Ройтерс.

Тел Авив каза, че ще отмъсти на Иран за атаката му от 13 април, която Техеран извърши в отговор на предполагаем израелски удар срещу комплекса на посолството му в Дамаск по-рано този месец.

"Заплахите на ционисткия режим (Израел) срещу иранските ядрени съоръжения правят възможно нашето преразглеждане на ядрената ни доктрина и отклоняване от предишните ни изявления“, каза Ахмад Хагталаб - военен командир, отговарящ за ядрената сигурност, цитиран от иранска осведомителна агенция „Тасним“.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран, която Западът подозира, че е за ядрени цели.  

Хаменей нееднократно е заявявал, че Техеран никога не се е стремял да създаде или използва ядрени оръжия, каквито неговата религията забранява.

През 2021 г. тогавашният министър на разузнаването на Иран каза, че натискът от Запада може да подтикне Техеран да обмисли разработката на ядрени оръжия. Това са планове, които Хаменей забрани с фатва (религиозен декрет) в началото на 21-ви век.

"Изграждането и запасяването с атомни бомби е грешно и (върху използването им е наложен) харам (религиозна забрана) /.../ Въпреки че разполагаме с ядрена технология, Иран твърдо я избягва", повтори Хаменей през 2019 г.

Иранското външно министерство засега не е отговорило на искането на Ройтерс за коментар.

"Ако ционисткият режим иска да предприеме действия срещу нашите ядрени центрове и съоръжения, ние със сигурност и категорично ще дадем отговор с усъвършенствани ракети срещу техните ядрени обекти“, каза Хагталаб.

Непреките преговори между Техеран и Вашингтон за възобновяване на иранското ядрено споразумение от 2015 г. са в застой от 2022 г. Споразумението, което имаше за цел да спре Иран от разработването на ядрено оръжие, предвиждаше Техеран да приеме ограничения за ядрената си програма и по-обширни инспекции на ООН, в замяна на прекратяване на санкциите, наложени от ООН, ЕС и САЩ.

През 2018 г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп се отказа от сделката, която наложи таван на обогатяването на уран от Иран до 3.67%, като каза, че е бил твърде щедър към Техеран.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) на ООН, Рафаел Гроси, каза през февруари, че Иран продължава да обогатява уран до 60% чистота, което е много повече от нуждите за употреба за мирни цели.

БТА