САЩ обявиха в четвъртък нови санкции срещу Иран, насочени срещу производството на дронове, след иранските удари срещу Израел през уикенда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Американското министерство на финансите заяви, че санкционните мерки обхващат 16 ирански физически лица и две организации, участващи в производството на дронове в страната, включително в производството на двигатели за дронове "Шахед", каквито Техеран използва при атаката си на 13 април.

Министерството допълни, че санкциите засягат и пет компании от няколко държави, предоставящи компоненти и суровини за производството на стомана от "Хузестан стийл къмпани", която е един от най-големите производители на стомана в Иран, или такива, които купуват готова продукция от иранската компания.

В изявлението на министерството се посочва, че в санкционния списък са включени три филиала на иранския производител на автомобили "Бахман груп", който според американските власти подкрепя финансово Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

Междувременно Великобритания обяви днес в официално изявление, че налага санкции на ирански на физически лица и организации, свързани с иранската армия и производството на ракети и дронове.

В британските санкции са включени генералният щаб на иранските въоръжени сили и военноморските сили на КГИР заради иранската атака срещу Израел през уикенда.

Новите британски санкции са насочени срещу общо 13 организации и физически лица, се посочва в изявлението.

dir.bg