Аржентина поиска от НАТО да стане глобален партньор на НАТО. Това съобщи министърът на отбраната на страната Луис Петри в Х след среща със заместник-генералния секретар на НАТО в Брюксел. "Ще продължим да работим за възстановяване на връзките, които ще ни позволят да модернизираме и обучаваме силите си в съответствие със стандартите на НАТО", се казва в изявлението на Петри.

Този ход ще позволи аржентински военен аташе да бъде настанен в централата на НАТО в Брюксел и "да стане част от клуба" с възможност за обмен на военнослужещи от други държави.

Понастоящем Аржентина е един от основните съюзници на САЩ извън НАТО.

В рамките на партньорството с НАТО, страните могат да обменят идеи, да получават съвети при укрепването на отбранителните институции, да участват в учения и да си сътрудничат по научни проекти. Най-общо казано, НАТО частично отваря процесите, процедурите и структурите си за партньорите, "позволявайки им да дадат конкретен принос чрез канали, които обикновено се използват само от членовете на организацията".

Северноатлантическият алианс в момента се състои от 32 държави, но освен това НАТО си сътрудничи с редица страни по света. Взаимодействието на НАТО с глобалните партньори "става все по-важно в сложната среда за сигурност, където много от предизвикателствата, пред които е изправен Алиансът, са глобални по своя характер и вече не са географски ограничени", се казва на уебсайта на Алианса.

Засега единствената латиноамериканска страна със статут на глобален партньор на НАТО е Колумбия (от 2018 г.). Други глобални партньори на НАТО са Афганистан, Австралия, Ирак, Япония, Южна Корея, Монголия, Нова Зеландия, Пакистан и Ирак.

През ноември президент на Аржентина стана икономистът-либертарианец Хавиер Милей. В навечерието на изборите миналата година Милей заяви, че като президент няма да развива отношенията си с Русия, Бразилия и Китай. На церемонията по встъпването му в длъжност присъстваше Володимир Зеленски, за когото се съобщава, че е бил поканен от Милей да организира в Аржентина среща на върха с латиноамериканските държави за постигане на мир в Украйна.

Инициативата на Аржентина обаче може да бъде блокирана от Великобритания, тъй като страните имат териториален спор за Малвинските (Фолклендските) острови. Те са владение на Обединеното кралство, но правата му се оспорват от Аржентина.

След като се появи новината за намеренията на Аржентина, последва реакция от Москва. Заявката на Аржентина за сътрудничество с НАТО като глобален партньор е достойна за съжаление и няма да допринесе за сигурността на никого, заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от ТАСС. Русия няма да "праправя" целия дневен ред в отношенията с Аржентина заради молбата на страната за сътрудничество с НАТО като глобален партньор, каза Рябков. Русия призовава страните да направят разумна оценка на това какво представлява НАТО и накъде тласка международната общност, заяви още той.

dir.bg