Съдията, който наблюдава наказателния процес срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, освободи двама съдебни заседатели в четвъртък - в момент, когато вървят опитите да бъде събран съдебен състав от 12 съдебни заседатели и шестима заместници за едно от най-значимите дела в американската история, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Съдия Хуан Мерчан освободи един от съдебните заседатели, след като прокурорите заявиха, че той може да не е съобщил за свои проблеми със закона.

Мерчан не уточни защо е отстранил този съдебен заседател.

Преди това съдията освободи друга съдебна заседателка, която заявила, че се чувства улашена, тъй като лична информация за нея е станала публично известна. Тя казала, че роднини, приятели и колеги са се свързали с нея, след като разбрали, че е в състава на журито.

"Не вярвам, че в този момент мога да бъда справедлива и безпристрастна и да не позволявам на външните влияния да влияят на вземането на решения от мен в съдебната зала", заявила съдебната заседателка.

Двете освобождавания означават, че досега са избрани само петима съдебни заседатели, отбелязва АП.

Ройтерс посочва, че решенията подчертават извънредния натиск, който се оказва около първия в историята наказателен процес срещу бивш президент на САЩ.

Тръмп е една от най-противоречивите фигури в американската политика и приблизително половината от 192-те потенциални съдебни заседатели, които бяха проверени в Манхатън (там влиянието на Демократическата партия е особено силно), бяха отхвърлени, след като заявили, че не могат да преценят безпристрастно дали той е виновен или невинен.

Кандидатът за президент на републиканците на изборите на 5 ноември е обвинен, че е прикрил плащане от 130 000 долара, извършено от бившия му адвокат Майкъл Коен, на порнозвездата Сторми Даниълс, за да бъде купено нейното мълчание преди изборите през 2016 г. за сексуален контакт, за който тя твърди, че са е имала десетилетие по-рано.

Тръмп пледира невинен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, с което е било прикрито купуването на мълчанието на порнозвездата, които бяха повдигнати от окръжния прокурор на Манхатън Алвин Браг. Освен това Тръмп отрича да е имал подобна среща с Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд.

Освен това той не признава вина по три други наказателни дела срещу него във Вашингтон, Джорджия и Флорида, припомня Ройтерс.

Съдебният процес в Ню Йорк може да бъде единственият, който предстои на Тръмп преди президентските избори. Евентуална присъда няма да доведе до забрана за него да се кандидатира за президент или да заеме длъжността при евентуална победа, посочва Ройтерс.

Тръмп казва, без да предоставя доказателства, че и четирите криминални случая са част от широкомащабните усилия на съюзниците на президента демократ Джо Байдън да осуетят неговата кандидатура.

Длъжностни лица, свързани с някои от тези случаи съобщават за получени смъртни заплахи и тормоз, след като са били критикувани от Тръмп.

Съдия Мерчан предприе стъпки, за да предпази съдебните заседатели по делото от тормоз, като каза, че те ще останат анонимни, освен за Тръмп, неговите адвокати и прокурори.

Поведението на Тръмп и засиленият обществен интерес към случая могат да изложат на риск безопасността на съдебните заседатели, каза Барбара О'Брайън, професор по право от Мичиганския държавен университет, цитирана от Ройтерс.

"Това са просто хора, които са на показ, изпълнявайки гражданския си дълг", каза тя. "Те не се вмъкват доброволно в публичния разговор."

 / dir.bg