Украинският президент Володимир Зеленски планира да поиска допълнителна военна подкрепа за отбраната срещу Русия по време на днешната спешна среща с министрите на отбраната на страните членки на НАТО, съобщи ДПА.

Срещата на Съвета НАТО-Украйна, организирана като видеоконференция, се очаква да се фокусира върху въпроса дали съюзниците ще могат скоро да предадат на страната допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Според Зеленски Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от допълнително въоръжение, артилерийски снаряди, превозни средства и дронове.

Украйна в момента е загрижена дали може да задържи фронта и да защити енергийната си инфраструктура, заяви Зеленски. През последните седмици Русия засилва военния натиск срещу Украйна и е разрушила почти всичките ѝ ТЕЦ с въздушни удари.

Според информацията, предоставена от Зеленски в началото на април, за отбраната на въздушното пространство на Украйна ще са необходими или 25 системи за ПВО „Пейтриът“, всяка от която има между 6 и 8 установки, или еквивалентно оборудване. Алтернативи са системи като ИРИС-Т, САМП/Т и НЕЙСАМС.

Германското правителство вече обяви през уикенда, че ще предостави на Украйна допълнителна система „Пейтриът“. Очаква се помощ и от други страни, като Испания.

БТА