Американският президент Джо Байдън подписа днес преминалия през много перипетии закон, който осигурява милиарди долари нова военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, като постигна необичаен двупартиен консенсус няколко месеца преди президентските избори и сложи край на споровете си с републиканците в Конгреса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Този закон дава жизненоважна подкрепа на партньорите на Америка, за да могат да се защитават от заплахите срещу своя суверенитет", каза Байдън.

Новият пакет от военна помощ включва 61 млрд. долара за Украйна и 26 млрд. долара за Израел, а също 1 млрд. долара за хуманитарна помощ за Газа и 8 млрд. долара за сдържане на военната мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион, посочва Ройтерс.

Законът влиза в сила незабавно, а Байдън посочи, че е одобрил първоначална доставка на оръжия за Украйна на стойност 1 млрд. долара, която ще започне до часове.

Този първоначален пакет включва бойни машини, боеприпаси за системите "Стингър" и ХАЙМАРС, 155-милиметрови артилерийски снаряди, боеприпаси за противотанкови системи "Джавлин" и други оръжия, които могат незабавно да заминат за фронта.

Байдън благодари на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън за излизането от задънената улица по отношение на новия пакет военна помощ и обеща скоро да обърне внимание на граничната сигурност, която е ключов въпрос за републиканците.

"Законът е пример за това на какво е способна Америка, когато се обединим въпреки различията", каза американският президент.

Байдън обвини лоялните на Тръмп републиканци, че с месеци са блокирали помощта.

Американският лидер каза, че приемането на закона изпраща ясно послание към руския президент Владимир Путин, чиято армия бележи напредък в Украйна.

"Той отново се провали. Америка застава зад приятелите си /.../ Пред никого няма да преклоним глава, пред никого, със сигурност не и пред Владимир Путин", каза Байдън.

Пентагонът обяви началото на оръжейни доставки за Киев

Министерството на отбраната на САЩ обяви началото на трансфера на оръжие на Киев, веднага след като Байдън подписа законопроектa за военна помощ на Украйна.

Първият пакет, по-специално, ще включва ракети RIM-7 и AIM-9M за системите за противовъздушна отбрана, ракети за ПЗРК Stinger, малки оръжия и боеприпаси, включително за борба с безпилотни самолети, боеприпаси за MLRS HIMARS, артилерийски снаряди 155 mm и 105 mm, Бойни машини на пехотата Bradley, противотанкови системи Javelin и AT-4, прецизни авиационни боеприпаси, противопехотни мини, устройства за нощно виждане и друго оборудване.

Пакетът съдържа и оборудване за поддръжка на летища, което може да сигнализира и прехвърляне на самолети в Киев.

"Този ​​пакет ще позволи трансфера на боеприпаси, оръжия и оборудване в подкрепа на способността на Украйна да защитава своята фронтова линия, да защитава своите градове и да противодейства на продължаващите руски атаки", се добавя в изявлението.

Зеленски: Ще компенсираме тези изгубени шест месеца

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко по силите си, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска военна помощ за Киев на стойност 61 милиарда долара, дължащо се на дебатите в Конгреса на САЩ, като благодари на американците и на американския си колега Джо Байдън за това, че днес е одобрил помощта, предаде Ройтерс.

"Извървяхме този път, което ни отне половин година. Каквото и да казват някои, получихме подкрепата, от която се нуждаехме, за да продължим да защитаваме човешкия живот от руските атаки", каза Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Сега ще направим всичко по силите си, за да компенсираме тези изгубени шест месеца, които преминаха в дебати, в съмнения", добави той.

Високопоставени украински представители предупреждават от седмици, че Русия може да планира голяма лятна офанзива, която да започне още в края на май. С изчерпващи се запаси от ракети за противовъздушна отбрана Украйна, и особено енергийната й инфраструктура, е подлагана на масирани въздушни удари от Русия, вследствие на което много райони са лишени от електричество, посочва Ройтерс.

Зеленски каза, че Киев работи в тясно сътрудничество с американски служители, за да гарантира, че първоначалният пакет военна помощ на стойност 1 млрд. долара ще съдържа "точно тези оръжия, от които се нуждаят украинските войници".

Той по-специално спомена системите АТАКМС, артилерийски оръдия, противотанкови оръжия, системите ХАЙМАРС и така необходимите системи за противовъздушна отбрана.

"Благодаря на всички американци от отбранителната промишленост, на всеки щат, който произвежда оръжия, които сега наистина защитават демокрацията и нашия начин на живот", каза Зеленски.

Дир.бг