Община Шумен подписа договор по проекта за развитие на устойчива градска мобилност, който спечели по Плана за възстановяване и развитие в партньорство с община Търговище и "Шумен – Пътнически автотранспорт" ООД.

Общата стойност на договора е над 10 млн. лв., от които 8 млн. лв. са за община Шумен. С тези пари ще се купят 6 нови автобуса с нулеви емисии за обществения транспорт в Шумен, ще се изградят зарядни станции, ще се направи и велоалея по улица "Климент Охридски" и по булевард "Симеон Велики", което е 1 етап от по-дълъг път за велосипедисти.

Новите електробуси ще обслужват 6 вътрешни градски линии, към които има и най-висок обществен интерес.

Линия №62 ще е сезонна - от 1 май до 30 септември. Тя ще е свързва Шумен, Стария град и Паметник „Създатели на българската държава, ще е еднопосочна, с дължина 11 км. Да влезе такава линия в градското разписание на Шумен Общинският съвет гласува през 2021 г.

Други две линии с електробусите ще са от Шумен към кварталите - автобусна линия №7 (към и от „Дивдядово) с дължина 8,7 км в посока; автобусна линия №8 (кв. „Макак“) с дължина 11,4 км в посока. Нов автобус ще обслужва и линия №14 (към Гробищния парк) с дължина - 6,1 км, както и автобусна линия №27 (свързваща бул. “Мадара“ и кв. „Дивдядово“) с дължина 8 км.

„Тези линии реализират пробег от 264 745,8 км, което представлява над 20% от общия пробег за всички градски линии. Подбраните линии реализират връзка с 2 жилищни квартала в посока МБАЛ-Шумен и/или обслужват индустриалния парк. Съответно това са едни от най-важните линии в гр. Шумен, осигуряващи важен достъп до здравни услуги и работни места“ е посочено в текста за дейностите по проекта.

Предстои община Шумен да обяви обществени поръчки за закупуване на новите автобуси, като общата им стойност е 7 200 000 лв. По линиите на автобусите ще се изградят зарядни станции за 360 000 лв.

364 800 лв. са за Етап 1 за изграждане на велоалеята по улица "Марица" до ул. "Алеко Константинов" с обща дължина от 530 м - Етап 1. За изпълнение на инвестицията има издадено разрешение за строеж.

2 038 948 лв. от общата сума на проекта са за община Търговище, която ще направи велоалея на ул. „Цар Освободител“ в града, ще освети и сигнализира 4 пешеходни пътеки.

Срокът за реализиране на проекта е две години.

ШУМ.БГ