Грузинският парламент днес прие на трето, последно четене закона за чуждестранните агенти, предаде Ройтерс.

Нормативният акт предизвика протести в страната, като прозападната опозиция твърди, че той копира руското законодателство. Европейският съюз и Съединените щати също разкритикуваха текста, като предупредиха, че той поставя под въпрос евро-атлантическата интеграция на Грузия.

Законът мина на трето четене с подкрепата на 84 от 150-те депутати в еднокамарния грузински парламент. Сега той отива за подпис при президентката Саломе Зурабишвили, която вече даде да се разбере, че ще наложи вето. То обаче може да бъде преодоляно от парламента, където управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници имат мнозинство, отбелязва Ройтерс.

По време на гласуването край сградата на парламента имаше около 1000 демонстранти. Когато чуха, че законът е приет, те започнаха да скандират "Роби!" и "Руснаци!".

Протестите срещу нормативния акт продължават вече няколко седмици.

САЩ, ЕС, Франция, Германия, Италия и Великобритания призоваха управляващите в Грузия да се откажат от закона. Русия от своя страна отрече да стои зад инициативата.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини днес Запада в "открита намеса" във вътрешните работи на бившата съветска република в Южен Кавказ. "Това е вътрешен грузински въпрос, ние не искаме да се месим там по никакъв начин", добави той.

Проучванията на общественото мнение в Грузия показват висока обществена подкрепа за членството на страната в ЕС, посочва Ройтерс.

Управляващата партия казва, че е за присъединяване на бившата съветска република както към ЕС, така и към НАТО. Нейната реторика обаче става все по-антизападна, отбелязва Ройтерс.

БТА