Има все по-голям брой чуждестранни актьори, включително недържавни, които се стремят да повлияят на изборите в САЩ, а Русия, Китай и Иран са най-значимите, каза директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс на вчерашното изслушване в Сената, предаде Ройтерс.

„Конкретно Русия остава най-активната външна заплаха на нашите избори", каза Хейнс. "Целите на руското правителство в такива операции за влияние обикновено включват подкопаване на доверието в демократични институции на САЩ, изостряне на социалнополитическите

разделения в Съединените щати и спадаща западна подкрепа за Украйна“.

Въпреки това Хейнс каза, че усилията на правителството на САЩ за защита изборите са се подобрили значително от президентските избори през 2016 г. и вярва, че правителството никога не е било подготвено по-добре.

Комисиите на Конгреса започнаха да проучват данни за чуждестранни усилия, особено руски, за влияние върху американското обществено мнение, след като разузнавателните агенции на САЩ стигнаха до извод, че субектите, подкрепяни от Кремъл, са се опитвали да подкрепят републиканеца Доналд Тръмп да спечели Белия дом през 2016 г.

Москва отрече да е замесена.

Изслушването вчера беше първото открито изслушване на комисията по темата за изборния цикъл в САЩ през 2024 г.

Сенаторът демократ Марк Уорнър, председател на комисията, изброи минали чуждестранни усилия за влияние върху изборите и общественото мнение, включително операции за тормоз срещу кандидати и имитации на американски организации, като руски фалшиви акаунти в социалните медии за Републиканската партия в Тенеси.

„Свидетели сме на все по-голям брой американци... от всички политически цветове – които просто не вярват на институциите в САЩ – от федералните агенции и местните правоприлагащи органи до основните медийни институции, като същевременно потребителите все повече се доверяват на лесно манипулируеми интернет медийни платформи“, каза сенатор Уорнър.

БТА