Арабската лига днес призова за разполагане на мироопазваща мисия на ООН в ивицата Газа и на Западния бряг, предаде ДПА.

На среща на върха на организацията, в която членуват 22 страни, групата също така призова за незабавно прекратяване на огъня и категорично осъди напредването на израелската армия в град Рафах в южната част на Газа, който е препълнен с бежанци.

Трябва да бъдат предприети необратими стъпки към двудържавно решение в Израел и палестинските територии, се казва в заключителната декларация от срещата на върха. Ежегодната среща тази година за първи път се състоя в столицата на Бахрейн Манама.

Саудитският престолонаследник и де факто владетел на кралството Мохамед бин Салман Ал Сауд подчерта, че "яростната агресия" срещу "палестинските братя" трябва да бъде прекратена. По думите му е необходимо международната общност да изпълни тази отговорност.

В речта си кралят на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа призова за международна мирна конференция за Близкия изток.

По думите на генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абдул Геит, дипломат от Египет, срещата на върха е била проведена в необичайни обстоятелства. Според него израелската агресия срещу народа на Газа представлява историческа повратна точка и арабските народи няма да забравят сляпото насилие на израелската окупация.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също присъства на срещата на върха. Той отново призова страните във войната в Газа да се споразумеят за прекратяване на огъня и описа конфликта като "открита рана", която заплашва да зарази целия регион.

БТА