Няколко въоръжени лица застреляха снощи най-малко четирима души в Централен Афганистан, включително трима чужди граждани, съобщи говорител на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Испанското Министерство на външните работи потвърди, че при нападението са загинали трима испански граждани, а най-малко един е ранен. Премиерът Педро Санчес заяви в публикация в социалната мрежа "Екс", че те са били туристи, и добави, че е "потресен" от новината.

На мястото са арестувани четирима души. Бамиан е притегателен район за туристи. Води се разследване, каза представителят на талибаните, цитиран от Асошиейтед прес. Засега никой не е поел отговорност за извършената късно снощи атака.

Според говорител на Министерството на вътрешните работи на талибаните са били ранени още седем души, включително четирима чужди граждани. Той не разкри повече подробности, нито националността на чужденците.

Талибаните взеха властта в Афганистан през август 2021 г., докато САЩ и НАТО се намираха в последните седмици от изтеглянето си оттам след 20-годишна война.

За нападението най-вероятно ще бъде обвинено афганистанското разклонение на групировката "Ислямска държава", която е противник на талибаните, отбелязва Асошиейтед прес. Бойците на "Ислямска държава" извършиха десетки нападения срещу училища, болници, джамии и райони, населени с представители на шиитското малцинство.

Провинция Бамиан е може би най-известна с двете огромни статуи на Буда, изсечени в скала между 4. и 6. век, които талибаните разрушиха в началото на 2001 г. по призив на Ал Кайда.

dir.bg