Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи днес строго предупреждение към новото ръководство на правителството на Северна Македония относно спазването на Преспанското споразумение и името на страната, съобщи за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

"Става въпрос за изявление на избран министър-председател. Ще изчакаме официалната позиция на правителството на Северна Македония, но първото доказателство е изключително негативно. В основата на Преспанското споразумение е концепцията за единно име - това, което наричаме ерга омнес - името Северна Македония трябва да важи за всички, т.е. да се използва както в чужбина, така и в страната", подчерта Мицотакис в интервю за обществената телевизия ЕРТ.

"Позволете ми да ви припомня, че не гласувахме за Преспанското споразумение, тъй като изразихме сериозни резерви относно факта, че това споразумение предвижда македонска етническа принадлежност и македонски език. Това беше основната причина. Но относно името винаги е имало яснота и искам отново да отправя предупреждение към новото правителство да промени линията си от този момент, да спазва тази основна разпоредба от Преспанското споразумение, да използва само името Северна Македония във и извън страната, когато става въпрос за нашата северна съседка. В противен случай е сигурно, че ще предизвикат проблеми не само в отношенията на Гърция със Северна Македония, но и в отношенията на Европа със Северна Македония", подчерта гръцкият премиер.

Той допълни: "Искам да покажа, че в резултат на намесата на гръцкото правителство в рамките на няколко часа (лично аз информирах ръководството на Европейския съюз за изявленията на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова), имаше осъдителни изявления както от председателя на Европейската комисия и председателя на Съвета на ЕС, така и от САЩ".

"Така че вярвам, че върху ръководството на Северна Македония ще бъде упражнен абсолютен натиск, за да се избегне сериозен неуспех", посочи Мицотакис.

Гръцкият премиер Мицотакис има предвид новоизбраната президентка на Северна Македония Гордана Силяновска, която при произнасянето на клетвата при встъпването си в длъжност в неделя нарече страната си "Македония", а не с конституционното ѝ име Република Северна Македония.

В предизборната си кампания Силяновска неколкократно заяви, че няма да използва "Северна" в името на държавата.

А когато премиерът казва, че не са гласували за Преспанското споразумение, има предвид, че тогава неговата партия Нова демокрация беше в опозиция и се обяви против. 

През 2018 г. Атина и Скопие подписаха в Преспа договор, с който дотогавашната Република Македония се съгласи да промени името си на "Република Северна Македония", а Гърция оттегли възраженията си към присъединяването ѝ към НАТО и Европейския съюз.

Преди няколко дни лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос Велопулос скъса на трибуната на парламента в Атина Преспанския договор.

"Това е Преспанският договор, ако имаше достойно национално патриотично социално правителство, то щеше да направи това", каза Велопулос, след което взе в ръце гръцкия Държавен вестник с текста на договора и го скъса.

Новото правителството и новоизбраният министър-председател Християн Мицкоски трябва скоро да положат клетва и да направят първото си програмно изявление. Ако последва стъпките на президента, новото правителство в Скопие ще поеме пълната отговорност за влошаването на отношенията с Гърция и за всяко въздействие, което това може да окаже върху отношенията на страната с НАТО. Алиансът вече заяви, че Споразумението от Преспа не може да бъде поставяно под въпрос, написа в коментар  Ставрос Цимас в "Катимерини", цитиран от БТА на 14 май.

dir.bg