Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Според Париж това се правело чрез наводняване на социалните медии с подвеждащи кадри и видеа, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Френските сили влязоха в сблъсъци с протестиращи в Нова Каледония, разгневени заради оспорваната изборна реформа, и се опитаха да възстановят реда в отдалечената отвъдморска територия.

Надзорният орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", публикува вчера доклад, в който идентифицира азербайджански акаунти в социални медии, разпространяващи антифренска пропаганда. "Виджиниум" беше създаден в отговор на руската активност в Африка, припомня Ройтерс.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен още в четвъртък обвини Азербайджан в намеса в Нова Каледония, без да предоставя доказателства, отбелязва Ройтерс. Азербайджанското министерство на външните работи бързо отхвърли обидните намеци и повтори вчера, че страната няма нищо общо с протестите в Нова Каледония.

"Вместо да обвинява Азербайджан в предполагаема подкрепа на протестите в Нова Каледония, Франция трябва да се фокусира върху своята собствена провалена политика спрямо отвъдморските си територии, довела до такива протести. Ние още веднъж призоваваме Франция да спре с безпочвените си твърдения срещу нашата страна", заяви азербайджанският министър на външните работи Айхан Хаджиев.

"Виджиниум" заяви, че кампанията включва монтаж, показващ мъртви протестиращи близо до бял мъж в камуфлажни дрехи с автомат в позиция за стрелба. Към снимката има и текст "Френската полиция е убиец".

"Виджиниум" заяви, че най-малко 86 поста в "Екс" са били публикуван и от профили на хора, които имат връзка с азербайджанската управляваща партия "Нов Азербайджан". Те били постнати под тага: "Признаване на Нова Каледония" и под тага "Френски колониализъм".

На 15 и 16 май "Виджиниум" е засякъл в "Екс" и във "Фейсбук" масирано и координирано разпространение на очевидно неточно съдържание и на подвеждащи обвинения срещу френската полиция, че убива протестиращи в Нова Каледония, привърженици на независимостта", се казва в доклада на ведомството.

В него е публикуван скрийн шот на акаунти с постовете в тях.

Според неназовани официални представители размириците в Нова Каледония са били замислени месеци наред и дори Азербайджан е организирал антифренска мрежа на терен, в това число и чрез финансиране на събития.

"Азербайджан изнася спора си с Франция", казват източниците, визирайки, че Франция и Азербайджан са в обтегнати отношения заради френската подкрепа за Армения във връзка с Карабах. Франция, в която живее голяма общност на етнически арменци, предостави и военно оборудване на Армения. А през ноември поиска обяснения от Баку относно кампания, взела под прицел Олимпийските игри във Франция.

Същевременно днес властите на Нова Каледония съобщиха за един убит и двама ранени при престрелка на барикада, издигната от участниците в размириците, предаде Франс прес.

Убитият е представител на местното население от европейски произход. С това жертвите на протестите и размириците за една седмица нарасна до шестима.

Това са най-сериозните прояви на насилие в Нова Каледония от 80-те години на миналия век. Привърженици на независимостта протестират срещу електорална реформа, приета в Париж, която представителите на коренното население не искат, защото разширява електоралната база за местните избори и до хора, които не са пребивавали за продължително време в територията. Сред жертвите има четирима цивилни и двама жандармеристи. Стотици бяха ранените в протестите и сблъсъците.

dir.bg