Постоянната мисия на Сърбия в ООН призова страните, подкрепящи резолюцията за Сребреница, да я оттеглят, след като вчера постоянните мисии на Германия и на Руанда предадоха окончателния текст, предаде Танюг. 

През април в ООН бе предложена проекторезолюция, която призовава 11 юли да бъде обявен за Международен ден за възпоменание на геноцида, извършен в Сребреница през 1995 г., и която осъжда отричането на геноцида и възхвалата на военнопрестъпниците. Босненските сърби, Сърбия и нейните съюзнически страни в ООН не признават геноцида и са против приемането на резолюцията. 

„Вземайки предвид невъобразимите последици от такава проекторезолюция върху крехкия процес на помирение и отварянето на старите рани, още веднъж призоваваме подкрепящите резолюцията да оттеглят текста заради интересите на всички и най-вече на народите в Босна, но и на всички страни членки на ООН. За да не бъдат поставени страните членки в позиция да гласуват по деликатен въпрос, който изисква консенсус“, пише в съобщение на постоянната мисия на Сърбия в ООН.

Подчертава се, че въпреки твърденията за силна регионална подкрепа за резолюцията, подкрепящите продължават практиката на еднопосочна комуникация, без възможност за въпроси и коментари, на фона на липсваща открита консултация, която предполага участието на всички страни членки.

„Така само се потвърждава това, което Република Сърбия казва от самото начало – непрозрачността на процеса без по-широк регионален консенсус и съгласие разкрива истинските намерения, които се крият зад резолюцията. (…) Опитът на подкрепящите страни да утвърдят чрез съдебни процеси индивидуалната вина само потвърждава, че в по-широк политически смисъл искат колективно да припишат моралната отговорност за геноцида на един народ“, пише в съобщението.

Допълва се, че истинската цел на резолюцията е да се припише вината за геноцида на сръбския народ и доказателство за това са думите на босненския външен министър Елмедин Ковачевич, че „такава Сърбия заслужава презрение и не заслужава никакво сътрудничество“.

Вчера посланикът на Босна в ООН Златко Лагумджия обяви, че е съгласуван финалният текст на резолюцията за геноцида в Сребреница, който ще бъде представен на страните членки на ООН на 23 май, съобщи Радио Свободна Европа. Този вариант включва предложени от Черна гора изменения - сега присъства думата „индивидуална вина“ вместо (вината) „не е колективна“.

На 11 юли 1995 г. мюсюлманският анклав Сребреница е превзет от босненските сръбски сили под командването на ген. Ратко Младич по време на войната в Босна и Херцеговина (1992-1995). Босненските сърби избиват 8000 мюсюлмани – мъже и момчета, намиращи се в анклава, обявен за зона за сигурност от ООН. 

БТА