Издирването на тримата моряци, обявени за изчезнали вчера след потъването на кораб, плаващ под танзанийски флаг, в Черно море в близост до румънското село Сфънту Георге, окръг Тулча, беше възобновено днес, съобщава новинарският сайт Зиаре.

Представители на Румънската служба за корабоплаване заявиха за портала Нюз.ро, че в зоната са изпратени три плавателни съда - един на Румънската агенция за спасяване по море и два на Гранична полиция. 

Корабокрушението стана вчера сутрина на 26 морски мили от село Сфънту Георге, намиращо се на едноименния ръкав на река Дунав. 

Снощи Румънската служба за корабоплаване съобщи, че операцията по издирване на тримата сирийски моряци временно е спряна заради падането на нощта. 

На борда на кораба "Mohammad Z", плаващ под флага на Танзания, е имало 11 членове на екипажа - 9 сирийски граждани и двама египтяни, се посочва в съобщение на службата. Осем от тях бяха спасени от търговския кораб "Michеl", който се е намирал най-близо до мястото на инцидента.

Осемте спасени моряци са поети от плавателния съд "Артемис" на Румънската агенция за спасяване по море и са транспортирани до пристанище Констанца, където са ги очаквали линейки в готовност да им окажат медицинска помощ. Един от моряците е бил откаран в болница с няколко травми, съобщава Аджерпрес, позовавайки се на говорителя на Инспектората за извънредни ситуации в Добруджа Анамария Стойка.

Вчера в издирването се включи и Хеликоптер IAR 330 Puma на Румънските военновъздушни сили.

Служителите от Центъра за координация и морско спасяване (MRCC) са издали предупреждение към останалите плавателни съдове, че членове на екипажа на кораба "Mohammad Z" все още да се издирват.

Делото за разследване на причините и обстоятелствата около корабокрушението е поето от прокуратурата към Апелативния съд в Констанца. 

БТА