Хеликоптер, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси, е катастрофирал, съобщи иранската държавна информационна агенция Тасним (Tasnim). АП цитира иранската държавна телевизия, според която хеликоптерът се е разбил близо до Джулфа, ирански град на границата с Азербайджан и на 600 км от Техеран. Точното място на произшествието обаче не е известно.

Освен Раиси на борда на хеликоптера са се намирали още няколко официални лица, сред които министърът на външните работи Хосеин Амир Абдоллахиян и губернаторът на провинция Източен Азербайджан аятолах Мохаммад Али Ал-е-Хашем.

Новинарската агенция ИРНА (IRNA) цитира жители на околните села, според които хеликоптерът се е разбил в горска местност близо до село Узи. В района са изпратени повече от 20 спасителни екипа. На уебсайта на агенцията се твърди, че спасителите вече са пристигнали на мястото на инцидента, но няма потвърждение на тази информация.

"Президентът и още няколко души се връщаха (от Азербайджан) с няколко хеликоптера. Един от хеликоптерите трябваше да извърши твърдо кацане поради лошото време и мъглата. Различни спасителни екипи вече са на път към региона, но поради лошото време и мъглата може да им отнеме време да достигнат до хеликоптера", заяви министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди пред държавната телевизия.

Държавната агенция Тасним твърди, че един от придружаващите президента е успял да се свърже със спасителите. Поради това агенцията предполага, че няма пострадали. На свой ред информационна агенция Мехр (Mehr) съобщи, че иранският президент е добре и е пътувал с кола до град Табриз. Това съобщение скоро беше изтрито.

В президентския кортеж е имало общо три хеликоптера. Според Тасним в другите два хеликоптера са се намирали министърът на енергетиката и ръководителят на Министерството на пътищата и градоустройството и са достигнали благополучно до местоназначението си.

Днес сутринта Ебрахим Раиси се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Двамата лидери откриха язовир на иранско-азербайджанската граница.

63-годишният Раиси, който преди това оглавяваше съдебната система на страната, стана президент на Иран през юни 2021 г. 

Иранска правителствена делегация, водена от вицепрезидента Мохамад Мохбер (в случай, че президентът е загинал, именно той ще поеме функциите му), е тръгнала към мястото на твърдото кацане на хеликоптера на Раиси, съобщи говорител на иранския кабинет.

В същото време върховният духовен водач аятолах Хаменей е провел извънредно заседание на Съвета за сигурност на страната след съобщенията за катастрофата, съобщава изданието "Техеран Таймс".

 

/ dir.bg