Заплатите на управителите на шуменските здравни търговски дружества с общинско участие са много по-високи от кметската и достигат 19 хил. лв. Това показва справка от общинска администрация, представена в отговор на писмено питане на общинските съветници на ГЕРБ.

От документа става ясно, че най-високо месечно възнаграждение за март е получила управителката на "ДКЦ I - Шумен" ЕООД д-р Магдалена Ангелова - 19 560,52 лв. Възнаграждението е регламентирано в договора й за управление от 11.02.2022 г. и - "Месечното възнаграждение на управителя се определя в размер на 350 на сто от средната месечна брутна работна заплата за лечебното заведение.  

Управителят на „Комплексен онкологичен център - Шумен" ЕООД д-р Свилен Арнаудов също взема 350 на сто от средната месечна брутна работна заплата за лечебното заведение. През март той се е разписал под 13 887,75 лв.

Възнаграждението на управителя на "МБАЛ-Шумен" АД се определя по реда на Закона за публичните предприятия, като не може да надхвърля 18 кратния размер на минималната работна заплата, установена за страната за съответния месец. През март шефът на болницата д-р Димитър Костов е получил 14 554,80 лв.

По-ниски са заплатите в другите две общински здравни заведения. Малина Драгнева от "Дентален център Дент - Шумен" ЕООД е получила за март 1679 лв., а управителят на  "Медико техническа лаборатория I - Шумен" ЕООД Иво Иванов - 849,76 лв.

ШУМ.БГ