Руски граничари са премахнали навигационни шамандури от естонската страна на река Нарва, която разделя двете страни, обяви балтийската държава. Талин ще поиска обяснения, както и да бъде върнато оборудването, а от Брюксел определиха действията на Москва като неприемливи. Френски дипломат пък изрази съжаление за нарастващия брой руски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва.

Около 24 от общо 50 шамандури, поставени наскоро в река Нарва за обозначаване на плавателни маршрути, са били премахнати рано сутринта вчера, се казва в изявление на естонската полиция и гранична охрана.

Нарва тече от езеро между Русия и Естония до Финския залив в Балтийско море. Естествени промени в руслото на реката налагат маршрутите за корабоплаване да бъдат подновявани ежегодно, обясниха властите.

Според Талин Москва е започнала да оспорва местоположението на плаващите фарове, които се използват, за да се предотврати случайно навлизане на кораби в чужди води, едва след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

По-рано тази седмица руското Министерство на отбраната за кратко публикува предложение за преразглеждане на руската морска граница в източната част на Балтийско море.

Според проекторешението Москва планира да разшири териториалните си води от януари 2025 г., като промени границата си в Балтийско море с Финландия и Литва. Новата граница ще позволи на Москва да обяви за руски финландски и литовски морски зони. Според документа границите на Русия в Калининградска област и Финския залив също ще бъдат променени.

По-късно обаче документът беше изтрит от официален сайт, след като предизвика опасения сред страните членки на НАТО, включително Естония. Не е ясно дали премахването на шамандурите е свързано с руски план за границата в Балтийско море, коментира Ройтерс.

"Ще се отнесем към случая по трезв и балансиран начин и ще взаимодействаме със съюзниците си, ако това е необходимо", заяви на ежеседмичната правителствена пресконференция естонската премиерка Кая Калас. "Ставаме свидетели на по-широкообхватен модел на руски дейности, опитващи се да всеят безпокойство", добави тя.

Към момента руското Министерство на външните работи не е коментирало тази информация, посочват Ройтерс и БТА. Говорителката на руското ведомство Мария Захарова обаче каза, че границата на Русия в Балтийско море трябва да отговаря на международните закони и че работата на Министерството на отбраната по изясняване на границата е от техническо естество.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес, определи действията на Русия като като неприемливи.

"Подобни действия са неприемливи. Европейският съюз очаква обяснения от Русия след премахването на тези шамандури и незабавното им повторно поставяне", подчерта Борел в изявление.

Ръководителят на френската дипломация Стефан Сежурне изрази днес в "Екс" съжаление за нарастващия брой руски провокации по границите с Естония, Финландия и Литва.

"Русия увеличи броя на провокациите си. Пълна солидарност пред тези неприемливи агресивни действия", заяви той. "Следим отблизо ситуацията, заедно с нашите съюзници, които действат спокойно и хладнокръвно", добави френският първи дипломат.

В сряда Финландия и Литва поискаха от Москва да обясни плана си за едностранно изменение на морската граница с двете страни, като заявиха, че това може да е нов акт на "хибридна" война.

Дир.бг