"Ясно е, че БСП е най-социалната партия и че когато управлява БПС, по друг начин се гледа на икономиката. Но сега няма да говоря за програми, защото се случват съдбовни събития и опасността, пред която са изправени България и Европа, е коренно различна. Въпросът сега е ще има ли мир на стария континент, ще се използват ли нашите оръжия на територията на Русия, ще изпращаме ли жива сила във военния конфликт", заяви в препълнената читалищна зала в Нови пазар водачът на листата на БСП за Шумен и Варна Борислав Гуцанов.

Той припомни как по време на предишните парламентарни избори преди година разпалено предупреждаваше, че се задава коалиция на войната в лицето на ПП ДБ и ГЕРБ, но малко хора тогава са разбрали, че говори като експерт във военната област, а не "за да плаши хората". "На пръв поглед това невъзможна коалиция. Но се случи точно това и цяла година бяхме свидетели на поредица решения, които са истинско национално предателство спрямо България. Нищо от обещанията на ПП и ДБ не се случи, защото има едно посолство, по-силно от тях, което им нарежда какво да правят. И не е виновно американското посолство, нито службите за сигурност на тази държава - те защитават своите интереси, но дали това са и наши интереси? Не. Затова няма да ми омръзне да повтарам в оставащите няколко дни, че изборът на 9 юни е между мира и войната и че трябва да се гласува с ум и сърце", призова Борислав Гуцанов.

Той заяви, че решенията на парламентарната асамблея на НАТО от миналата седмица в София, с която позволи на Украйна да използва подарените й оръжия в територията на Русия, е приближило света с още една крачка до огромен военен конфликт. "На някой от вас ходи ли му се на фронта? По 1200 души на ден в момента загиват от украинска страна. Убедете близките си да направят този избор, защото толкова тежко положението не е било. И най-скандалното е, че такова решение се взема на територията на България, която два пъти е била освобождавана от Русия. Ситуацията много прилича на онази от 1941 г., когато Богдан Филов обявява в народното събрание, че сме на страната на Нацистка Германия и обявяваме война на Великобритания и Щатите, а депутатите стават на крака и го аплодират. После царят ги вика и им казва: "Поне да не бяхте ръкопляскали..." Така че, ако сега не вземем мерки, в следвашия парламент ще има 121 народни представители, които ще гласуват "за" изпращане на български войски на фронта", каза Гуцанов.

Той информира, че предложенията на БСП за неизпращане на жива сила във военния конфликт и за неизползване на наши оръжия на територията на Русия не са намерили място в извънредното заседание на парламента в неделя. "Как тогава да се надяваме, че след 9 юни тези хора няма да гласуват точно обратното", попита риторично социалистът.

Той разказа и за срещите на Бойко Борисов от миналата седмица с двама американски конгресмени, пред които е поел ангажимент нашето оборудване за АЕЦ Белене да бъде продадено на Украйна за 600 млн. евро, за да си построи тя атомна централа с руското оборудване - докато е във война с Русия. В същото време нашият енергиен министър е в САЩ и договаря 20 милиарда кредит за строителство на нов блок в АЕЦ Козлодуй, но по американска технология, която е експериментална. "Ако имахме държава, този човек трябваше да бъде арестуван, но напротив - заемите вече се договарят с американска банка. Затова призовавам отново да гласуваме с разум и сърце с № 24 в двете бюлетини за мира и против войната", призова Борислав Гуцанов.

Същата вечер на предизборна среща в с. Белокопитово Борислав Гуцанов връчи членски карти на 16 новоприети членове на БСП, сред които е и кметът на селото Васил Дамянов.

Пресцентър на „БСП за България“ - Шумен