С акция „9 дни до затварянето“ активисти на коалиция Солидарна България предложиха план за защита правата на потребителите срещу системни нарушения от страна на фирми за бързи кредити, колектори и частни съдебни изпълнители и тяхното закриване.

От Солидарна България облепиха офисите на различни компании за бързи кредити със стикери с надпис „9 дни до затварянето“ и разпънаха винили с послание за край на грабежа от страна на фирмите за бързи кредити, колекторите и ЧСИ-тата, които системно нарушават законите и погазват правата на потребителите.

По повод акцията Мая Манолова – водач на листата на коалицията в 23-ти район в София и в Шумен заяви:

„Остават 9 дни до затварянето на фирмите за бързи кредити, на колекторите и на частните съдебни изпълнители. На всички от тях, които нарушават закона, издевателстват над гражданите. На 9 юни хората ще могат да гласуват с №9 за Солидарна България, за да можем да наложим нашия план за защита на потребителите“.

Манолова беше категорична, че са готови със законопроекти като затварянето на бързите кредити, на колекторските фирми и на ЧСИ-тата. Припомняме, че още през 2015 г. по предложение на Георги Кадиев, който е едно от лицата на Солидарна България, се сложи таван на лихвите на бързите кредити до 50%, но те го надвишават в пъти и продължават да товарят хората с един куп измислени допълнителни такси, неустойки, поръчители. Повечето от тези такси са в нарушение на закона и клаузите им са неравноправни.

„Сега с малка промяна в закона след 3 нарушения такива фирми ще бъдат затваряни. Същото важи и за колекторите и за ЧСИ-тата.“ – допълни бившият омбудсман и даде примери с ЧСИ-тата, които въпреки промените в закона през 2018г. по нейно предложение, с които им се намалиха таксите и им бяха вързани ръцете за някои действия срещу потребителите, а в момента отново злоупотребяват спрямо потребителите.

Припомняме, че гражданската платформа, оглавявана от Манолова неколкократно внася предложения и за промени в закона за спиране безобразията от колекторски фирми, които тормозят потребителите с обаждания по всяко време на денонощието, търсят хората на работните им места, свързват се с роднини и познати.

Според председателя на коалиция Солидарна България Ваня Григорова бизнесът с бързи кредити е симптом за тревожни процеси в държавата и показва ширещата се бедност и безперспективност пред хората у нас. Според данни на експертите на коалицията потребителите са основно два типа - млади хора, у които достъпът до такива кредити подхранва хазартната зависимост и работещи бедни, които теглят пари за посрещане на неотложни нужди. Но по думите на Григорова всичко това добива епидемични размери. Масовото раздаване на бързи кредити и непосилните им такси са допълнителна причина за емиграцията към чужбина. Когато човек не може да върне кредита - заминава, това го споделят дори и работодатели, смята Ваня Григорова – председател на Солидарна България.

Пресцентър Солидарна България

Купуването и продаването на гласове е престъпление.