С оптимизъм, че ще успее да върне депутатския си мандат в Шумен БСП закрива днес предизборната си кампания в 30-ти МИР със срещи в Никола Козлево, Смядово, Мадара и кв. Мътница в Шумен, където кандидатите за народни представители се представиха, отговаряха на въпроси и получиха поръчения.

"В личен и професионален план аз се чувствам реализиран човек. През целия ми професионален живот съм се радвала да нося славата на Шумен и България по света и да се гордея, че съм българка. В последните години обаче това чувство на гордост започна да гасне в мен, защото 35 г. чакаме нещо по-добро да се случи, а вървим към дъното. Правихме експерименти, доверявахме се на цар, на новоизлюпени формации, но напразно. Ние сме тези, които трябва да се хванем и да се погрижим за себе си. Имам сили, възможности и натрупан опит и ако се съберем още неколцина като мен, можем да направим нещо за всички. Това е личният ми мотив да дойда при вас и да търся съмишленици", обърна се към смядовчани, събрани в залата на местния етнографски комплекс проф. Катя Кайрякова.

Тя изтъкна приоритетите, заложени в управленската програма на БСП, но най-напред предупреди за опасността от войната, към която ни тласкат последните управляващи, слугувайки на чужди държавни интереси.

"Миналата неделя БСП получи покана за извънредно заседание на парламента, но нашите депутати не отидоха, защото им бе отказано в дневния ред да се включат две точки - да не изпращаме жива сила във войната и да не позволяваме Украйна да използва подарените оръжия по военни цели във вътрешността на Русия. Отказът да се обсъждат тези точки обезсмисли присъствието на нашеите на това заседание", обясни проф. Кайрякова.

Тя наблегна на демографската криза и стопяването на населението. "Загубваме се като народ. Не се раждат достатъчно деца, защото младите нямат сигурност и не могат да планират живота си. От БСП предлагаме конкретни мерки за финансово подпомагане на младите семейства и родителите студенти, които да ги стимулират да остават тук, да работят и да отглеждат деца. Какво обаче се случва в образованието? От училищата излизат полуграмотни деца. И не защото не са умни, не, а защото са объркани. Учат по десетки учебници, одобрени незнайно от кого, без достатъчно упражнения, с неподходящо за възрастта поднесен учебен материал. Ние предлагаме да има един учебник по всеки предмет за всички училища, утвърден по държавен стандарт. Нужен е регламент и за вузовете, така че висшето образование да има връзка с реалните потребности на икономиката. Защо са ни стотици юристи, ако ще стоят без работа. Нека се върне също държавната поръчка и работата по разпределение след дипломирането. Така ще има повече лекари и сестри там, където има нужда", каза проф. Кайрякова.

Като свои лични каузи за работа като народен представител тя посочи недоизградения търговски център на площада в Шумен и културно-исторически туризъм в региона. "В крайна сметка и държавата има вина за започването и спирането на строежа на търговския център и трябва да се намеси и в решаването му, общината сама не може. Бял кахър е, че на шуменци не ни харесва, но заради него ни заобикалят туристите. Мястото опустя, там няма живот - само пек през лятото и вятър през зимата. Личен мой приоритет е и културно-историческият туризъм. Имаме дадености - Плиска, Мадара, Преслав, Шуменската крепост, но не ги използваме докрай. Искам на тези старини да им се вдъхне живот, да правим там концерти и спектакли, за да имаме повод да ходим до тях и да водим туристи", каза проф. Кайрякова. 

Пресцентър на БСП за България - Шумен