Украинските военни обявиха назначаването на командващ силите за безпилотни системи, подчертавайки значението на дроновете при воденето на война, както многократно е подчертавал президентът Володимир Зеленски наред с други лидери, по време на 27-месечната война срещу Русия, предаде Ройтерс.

В изявление на Генералния щаб на въоръжените сили се казва, че Вадим Сухаревски, заместник-командир на въоръжените сили, е назначен на поста със заповед на министъра на отбраната Рустем Умеров.

През февруари Сухаревски беше назначен за заместник-командващ, отговарящ за безпилотните самолети. Същия месец Зеленски издаде указ за създаването на отделно подразделение на въоръжените сили, отговарящо за дроновете, а миналата седмица указът беше одобрен от правителството.

През декември миналата година Зеленски каза, че през 2024 г. Украйна ще произведе един милион собствени безпилотни летателни апарати. През последните дни главнокомандващият въоръжените сили Олександър Сирски се срещна с най-успешните безпилотни подразделения в страната.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Германия за конференция за следвоенното възстановяване на Украйна и за среща с канцлера Шолц.

В приложението за съобщения "Телеграм" Зеленски обяви, че мерките, свързани с енергийния сектор на Украйна, разрушен от руските въздушни атаки, ще бъдат приоритет на конференцията, която се свиква ежегодно.

Разговорите на Зеленски с Шолц ще се съсредоточат върху трайната военната подкрепа, включително със средства за противовъздушната отбрана, и съвместното производство на боеприпаси, а също върху съгласуването на позициите преди "срещата на върха за мир", чийто домакин ще бъде Швейцария по-късно през седмицата.

Германия наскоро разреши на Украйна да използва германски оръжия за нанасяне на удари по цели в Русия - нещо, което до сега се колебаеше да направи, следвайки примера на други западни страни, тъй като се опасяваше от ескалация. След руската инвазия през февруари 2022 г. Германия изостави традиционно пацифистката си позиция и стана вторият по големина доставчик на военна помощ за Украйна в абсолютно изражение след САЩ, припомня Франс прес.

Очаква се днес и утре Зеленски да присъства на организираната в Берлин Конференция за възстановяване на Украйна, в която участват правителствени представители и представители на частния сектор, включително премиерите на 10 държави.

"Ще се срещна също с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер и с председателката на Бундестага Барбел Бас, ще посетя и военна база, където се обучават наши войници", добави той.

В събота и неделя Зеленски ще бъде в Швейцария, за да вземе участие в Конференция на високо равнище за мир в Украйна, в която ще участват над 90 държави и организации, но не и Русия или Китай.

Дир.бг